Транспортирането на газ по „Турски поток“ е възобновено

Енергетика / Свят
3E news
780
article picture alt description

Транспортирането на газ по двете тръби на газопровода „Турски поток“ е възобновено след комплекса от дейности, касаещи техническото обслужване (планов ремонт), съобщават европейските газотранспортни оператори. По време на спирането снабдяването на страните от южната част на Европа се осъществяваше по старият маршрут през Украйна.

Проектната компания „Турски поток“ в свое съобщение отбелязва, че планираното годишно спиране през 2020 г. е продължило 6 дни и е завършило в неделя вечерта, 28 юни и с 12 часа по-рано от графика.

Подаването на газ е възобновено в понеделник сутринта, 29 юни. Газа от руската Анапа е постъпил в 5 часа сутринта по първата тръба на „Турски поток“, а в 9 часа – по втората тръба, като в 10 часа сутринта е достигнал територията на Турция. „Персоналът на „Турски поток“, участващ в дейностите показа високоефективна екипна работа, с цел своевременно завършване на дейностите и възобновяването на транспортирането на газ“, се отбелязва в съобщението.

Във връзка с приключването на планово техническо обслужване и профилактични дейности на приемен терминал Къйкьой в Турция, считано от 09:00 ч. на 29.06.2020 г.  доставките на природен газ през точката на междусистемно свързване Странджа 2/Малкочлар са успешно възстановени, съобщава от своя страна и българският преносен оператор “Булгартрансгаз”.

В края на 2016 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи първото споразумение за междусистемно свързване с гръцкия газопреносен оператор DESFA, след което в резултат на целенасочената политика за енергийна сигурност и диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България, бяха подписани споразумения за междусистемно свързване с газопреносните оператори TRANSGAZ (Румъния) и TAGTAS (Турция).

Споразуменията са основа за постигането на отлични взаимоотношения с газопреносните оператори в съседните страни и гарантираха високата ефективност и гъвкавост при управление на газопреносните системи в региона, дори при значителни изменения на маршрутите на доставка на природен газ. Така на практика профилактичните дейности, извършвани на приемния терминал Къйкьой в Турция, се превърнаха в успешен тест за възможностите на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД да работи ефективно в динамично променяща се обстановка и да гарантира сигурността на доставките за потребителите в България и региона.

Към настоящия момент всички дейности по промяна на работните режими на газопреносната система са приключили и доставките на природен газ през точката на междусистемно свързване с Турция - Странджа 2/Малкочлар са възстановени в пълен обем, уточняват от българското дружество.

Газопроводът „Турски поток“ е с капацитет от 31,5 млрд. куб м газ и се състои от две тръби. Първата е предназначена за снабдяване с газ западната част на Турция. Втората – за страните от южната част на Европа. От началото на годината по газопровода са доставени около 2,5 млрд. куб м газ. В момента се изгражда трасето през България в рамките на разширение на газопреносната мрежа - „Балкански поток“, а скоро газопроводът трябва да стигне до Сърбия, а след това и до Унгария и Австрия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща