АББ завърши продажбата на Енергийни мрежи на Hitachi

Енергетика / Свят
3E news
544
article picture alt description

АББ достигна значителен етап в преобразуването на компанията към децентрализирана глобална технологична компания, като приключи продажбата на 80,1% от бизнеса „Енергийни мрежи“ на Hitachi, както беше планирано, съобщиха от компанията.

Продажбата позволява на АББ да се съсредоточи върху ключовите пазарни тенденции и нуждите на клиентите си, като електроснабдяване и електрообзавеждане на транспорта и индустрията, автоматизирано производство, дигитални решения и все по-устойчива производителност.

„Днешното съобщение е важен повратен момент в историята на АББ. След като обявихме намерението си да продадем „енергийни мрежи“ на Hitachi, АББ постигна значителен напредък, превръщайки се в по-ориентирана към клиента и по-опростена организация. Вярваме, че Hitachi е най-добрият собственик на „Енергийни мрежи“ за следващия им етап на развитие, надграждайки се върху солидната основа, постигната при предишното ръководство на АББ “, заяви Петер Восер, председател на Борда на директорите на АББ. „АББ запазва ангажимента си да използва нетните парични постъпления от сделката за програма за обратно изкупуване на акции. Нашата цел е да изпълним това по ефикасен и отговорен начин, като вземем предвид преобладаващите обстоятелства.“

В съответствие с програмата за оптимизиране на капиталовата структура на АББ, компанията планира да върне на акционерите нетни парични постъпления в размер на 7,6–7,8 милиарда долара от продажбата на „Енергийни мрежи“. Първоначално АББ възнамерява да стартира програма за обратно изкупуване на акции в размер на 10 процента1 от емитирания акционерен капитал на компанията, малко след публикуването на финансовите резултати от второто тримесечие на 2020 г. Това представлява около 180 милиона акции, без да се включват обратно изкупените акции.

„С тази продажба АББ е добре позиционирана към бъдещето със силен фокус върху индустриалните клиенти. Използвайки нашето технологично лидерство и страст към иновациите, сега ще се съсредоточим върху създаването на по-добра стойност за нашите клиенти, служители и акционери. Ние ще постигнем това чрез развиване на децентрализиран бизнес модел, укрепване на нашата култура за управление на ефективността и задвижване на активното управление на портфолиото“, каза Бьорн Розенгрен, изпълнителен директор на АББ.

АББ е дългосрочен партньор на Hitachi и първоначално ще запази дял от 19,9% в съвместното предприятие, което ще работи като Hitachi ABB Power Grids със седалище в Швейцария. Съвместното предприятие е световен лидер в енергийните системи, с годишни приходи от около 10 милиарда долара и приблизително 36 000 служители, обслужващи клиенти в над 90 страни. Бордът на директорите на съвместното предприятие включва Тимо Ихамуотила, главен финансов директор на АББ, и Франк Дъган, бивш член на Изпълнителния комитет на АББ. Hitachi ABB Power Grids ще се ръководи от Клаудио Факин като изпълнителен директор.

Условията на сделката с Hitachi остават както бяха обявени на 17 декември 2018 г., със стойност на предприятието от 11 милиарда долара за 100 процента от бизнеса. АББ има предварително дефинирана опция да излезе от запазеното 19,9% акционерно участие три години след сключването на сделката.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията нa обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 110 000 талантливи служители в над 100 държави. www.abb.com.
 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща