Янош Шули: Проектът за АЕЦ „Пакш“ 2 ще е спасителен пояс за унгарската икономика

Енергетика / Свят
3E news
470
article picture alt description

Епидемията от коронавирус води до сериозни проблеми в икономиката, хиляди хора губят работните си места и доходите си, и в тази среда ценността на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2 нарасна. Това заяви Янош Шули, министър без портфейл, отговорен за проектирането, строителството и въвеждането в експлоатация на новите енергоблокове на АЕЦ „Пакш“ в Унгария.

Той подчерта, че такава крупна инвестиция, каквато е строителството на два енергоблока на АЕЦ, може да стане спасителен пояс за редица унгарски предприятия и източник на средства за много унгарци. В проекта в пиковия период ще работят от 8000 до 10 000 души. Ще се извършват и много съпътстващи дейности – изграждане на пътища, жилища, заводски цехове, ще се създадат и работни места в сферата на обслужването.

„Всичко това означава доходи, средства за съществуване“, каза министърът, цитиран от онлайн изданието magyarnemzet.hu.

Днес една трета от електроенергията на Унгария се покрива от внос от електроцентрали, работещи с изкопаеми горива от съседни страни.

„Не трябва енергийните доставки за нашата страна да бъдат основани на чуждестранни източници, затова проектът за АЕЦ „Пакш“ 2 има ключово значение“, заяви Шули.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща