Юроелектрик призовава за стратегия за енергиен преход

Енергетика / Свят
3E news
570
article picture alt description

Енергийната индустрия подкрепя целите на Европейската Комисия за постигане на нулеви парникови емисии в икономиката на ЕС до 2050 г. Това съобщи асоциацията на европейските производители на електроенергия - Юроелектрик.

„Европа има уникалната възможност да стане глобален лидер в чистите технологии и устойчивостта в борбата срещу климатичната промяна в съответствие с Парижкото споразумение“, заявяват от Юроелектрик. „В този контекст, Европейската електрическа индустрия се ангажира да играе ключова роля за осигуряване и поддържане на европейска икономика с нулеви парникови емисии до 2050 г., надеждно захранвани от достъпна енергия от възобновяеми и въглеродно неутрални източници“

 

Целите на ЕС могат да бъдат постигнати само с „целенасочени и координирани усилия и дълбоко електрифициране на транспорта, индустрията и сградите“. От организацията оценяват, че мащабна декарбонизация е възможна с 60% директна електрификация. Въглеродно неутралната енергия може да премахне две трети от настоящите вредни емисии на ЕС.

Общо 128 атомни реактори с обща мощност от 119 гигавата, които работят в 14 от всички 28 страни-членки на ЕС, произвеждат над една четвърт от електроенергията в целия Европейски съюз. Атомната енергия дава 53% от безвъглеродната енергия на ЕС, припомнят от специализираното електронно издание world-nuclear-news.org .

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща