Шефът на ВР предупреждава за "непредсказуеми последствия", ако САЩ приемат закона NOPEC

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
713
article picture alt description

Приемане от САЩ на закона NOPEC е лоша идея. Това е заявил пред журналисти по време на конференцията CERAWeek, която се провежда в Хюстън председателят на британския петролен гигант ВР Робърт Дъдли, съобщават международните агенции. Той е отбелязал, че в случай, че законът бъде приет, „ще има непредсказуеми последствия“ за световния петролен пазар, ще наруши баланса на световната икономика, и ще даде възможност на американски юристи за „нарушават суверенитета на държавите“.

 

По-рано министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери в интервю за Bloomberg TV заяви, че ОПЕК би трябвало да се тревожи от обсъжданият от САЩ механизъм за привличането на членовете на организацията към съдебна отговорност за нарушаване на антимонополното законодателство.

 

Конгресът на САЩ обсъжда инициативи по отношение на ОПЕК още от 2000 година, но досега не е успял да осъществи нито една от тях. Сега камарата на представителите и Сената

обсъждат два законопроекта под названието NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act). Сенаторите виждат документът си като поправка на закона Шърман от 1890 г. - първият антитръстов закон в САЩ, който е довел до разбиване на Standard Oil на Джон Рокфелер.

Ако законопроектът NOPEC стане реалност, то правителството на САЩ ще получи възможност за даване на ОПЕК на съд за манипулиране на цените на енергоносителите.

 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща