Шефчович: Румъния като председател на ЕС внесе нов вариант на поправка в Газовата директива

ЕК остава привърженик на тази поправка и честно, не бяхме впечатлени от работата на председателството на Австрия и България по този въпрос, отчете заместник-председателят на ЕК

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1007
article picture alt description

Румъния като председател на Съвета на ЕС внесе за обсъждане нов вариант за поправка в Газовата директива на ЕС,  която може да засегне осъществяваните о „Газпром“ проекти за строителството на морския газопровод „Северен поток 2“ и „Турски поток“ за европейските страни. Това съобщи заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович. В понеделник в Брюксел се проведоха тристранните консултации между ЕК, Русия и Украйна.

„Информирах двете делегации за процеса на одобрение на поправките към Газовата директива. Подчертах, че ЕК остава привърженик на тази поправка и, че честно, не бяхме впечатлени от работата на председателството на Австрия и България по този въпрос, тъй като работата не вървеше така, както би искала ЕК“, каза той пред журналисти, цитиран от Прайм.

„Сега имаме ново предложение, внесено от румънското председателство В това предложение се разглеждат нерешени въпроси, поставени от държави - членки. Надявам се, че с тези нови предложения общ подход може да бъде възможен към началото на февруари, и че той открива вратите за тристранен законодателен диалог (между Съвета на ЕС, ЕК и Европейския парламент) още преди изборите за Европейски парламент“, добави Шефчович.


По думите му, целта на ЕС „се заключава в това, да получи набор от хармонични правила в сферата на енергетиката, които биха били приложими за морските газопроводи, така както при тръбопроводите на сушата“. „Сега се намираме в ситуация, в която комисията не вижда никакви пречки за такава реализация на европейските правила. Разбира се, много зависи от политическата воля“, добави той.


ЕК още в края на 2017 г. представи поправки в Газовата директива на ЕК, разпространяваща се върху определени норми от енергийното законодателство на ЕС по отношение на газопроводите от други страни, в частност става въпрос за изискването за осигуряване на достъпа на трети страни, разделянето на дейностите по продажба и транспортиране на газ. Поправката трябва да бъде съгласувана в това число в Съвета на ЕС, но заради разминаването на мненията между различните държави досега това така и не се случи.


Румъния ще председателства Съвета на ЕС през първото полугодие на 2019 г. Украйна е против строителството на нови морски газопроводи за доставка на руски газ за ЕС, опасявайки се от намаляване или пълна загуба на транзита през своята територия.

Европейската комисия по време на тристранните газови консултации (ЕК, Русия, Украйна) в Брюксел в понеделник, 21 януари, е представила свое предложение за бъдещо транзитно споразумение между Русия и Украйна. По думите на заместник – председателя на ЕК Марош Шефчович, това „справедливо предложение“ определя параметри на договора – като срок, обем на транзит на газ и тарифи за транспортиране. Според мнението на ЕК, договорът трябва да бъде подписан за срок от над 10 години, а количествата да са привлекателни, в това число и за инвеститори, които ще бъдат поканени за модернизация на украинската газотранспортна система.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща