Чили планира да влезе в тройката на най-големите производители на зелен водород

Енергетика / Свят
3E news
1874
article picture alt description

Правителството на Чили представи амбициозна водородна стратегия в рамките на конференцията Chile 2020: Green Hydrogen Summit”, пише La Tercera.

В рамките на новата национална стратегия се преследват три основни цели: производство на зелен водород по най-ниска цена в света през 2030 г.; влизане сред тройката на най-големите експортьори през 2040 г. и стартиране на 5 ГВт електролизни мощности през 2025 г.

Според стратегията, секторът на зеления водород ще осигури създаване на  100 000 работни места и инвестиционен поток от порядъка на 200 млрд. долара през следващите 20 години.

Чили очаква, че зеленият водород ще стане един от ключовите сектори на икономиката, тъй като страната притежава значителен потенциал в областта на възобновяемите енергийни източници. Според прогнозата, слънцето може да стане основен източник на електроенергия в страната през 2030 година.

По думите на президента на Чили Себастиан Пинера в рамките на конференцията водородът ще осигури възможност на страната да стане експортьор на световно ниво. „Водородът ще позволи да се съсредоточим върху устойчивото развитие в цялата страна и също така ще допринесе за развитие на човешкия капитал, който е двигател на прогреса и икономическото възстановяване“. „Зеленият водород ще ни даде възможност да експортираме енергията си от възобновяеми източници в света, който бързо се движи към декарбонизация и се нуждае от чиста и достъпна енергия“.

Според министъра на енергетиката Хуан Карлос Жобет планът за действие, който е част от стратегията, цели Чили да стане световен лидер по производство и експорт на зелен водород.

„Това е нов сектор, който ще се развива и може да стане толкова значим за националната икономика, колкото и минния. Освен това ще помогне на процеса за декарбонизация на някои производства като минната промишленост и селското стопанство, ще повиши тяхната международна конкурентоспособност и ще помогне за постигане на целта: страната да постигне нулеви емисии през 2050 г“, цитира изданието думите на министъра.

Според него, зеленият водород е стратегическа възможност за Чили. „Нашата страна е идеално място за производство и експорт на екологично чист водород и за производството му, включително на амоняк, метанол и синтетично гориво. Различни изследвания, включително и анализ на Международната агенция по енергетика и на  McKinsey & Company, показват, че огромните запаси от възобновяеми източници на енергия ще осигурят възможност за производство на най-конкурентоспособния водород на планетата при това в големи количества“.

По данни на МАЕ, Чили може да произвежда до 160 млн. тона зелен водород годишно.

Стратегията съдържа и конкретен план да действие по ускоряване на внедряването на екологично чист водород в ключовите вътрешни сектори през 2025 година и излизането на експортния пазар през 2030 година.

Сред мерките, които страната предвижда се откроява реализирането на финансиране от порядъка на 50 млн. щатски долара за проекти за производство на екологично чист водород, което да помогне на инвеститорите да запълнят технологичните празнини и да придобият опит. Паралелно с това ще бъде създадена и оперативна група за мониторинг на процеса за издаване на разрешения и разработка на пилотни водородни проекти.

Ще бъдат проучени също така и механизмите за квоти за увеличаване на търсенето на чисто гориво – опит от насърчаване на възобновяемите източници. За формиране на вътрешното търсене ще бъде създадена работна група с участието на държавни компании, за да се ускори внедряването на зелен водород в дейността им и сред доставчиците. Стратегията е насочена и към това водородът да се вземе предвид и в процесите на териториално планиране (развитие на инфраструктурата). Министерството ще играе активна роля при формирането на нови стандарти, за да гарантира определено планиране.

Водата е най-важната суровина за производството на зелен водород, затова отговорното й използване е заложено също в стратегията на правителството.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща