Чехия ще преговаря с ЕК за изграждане на нови атомни мощности

Енергетика / Свят
3E news
820
article picture alt description

Чешка делегация ще пристигне в Брюксел в края на ноември, за да обсъди с представители на Европейската комисия (ЕК) плановете на страната за изграждане на нов атомен енергоблок, съобщи ČTK  Важни акценти в преговорите ще са условията за нотификация и одобрение от ЕК за планираните ядрени мощности, обяви Томаш Мартанович от отдел „Атомна енергетика“ на Министерството на промишлеността и търговията. По думите му въпросът е колко време ще отнеме този процес.

Очаква се Брюксел да проучи въпроса от гледна точка на възможни нарушения в рамките на държавната помощ. Преди месец премиерът Андрей Бабиш обяви, че Чехия трябва да изгради нови атомни мощности, дори ако това нарушава европейското законодателство. Той подчерта необходимостта от нови енергоблокове и в двете работещи АЕЦ на територията на страната – АЕЦ „Дуковани“ и АЕЦ „Темелин“.

Министърът на промишлеността и търговията Карел Гавличек заяви преди дни, че без нова АЕЦ Чехия скоро няма да има откъде да си осигури електроенергия. Според него, проблемите могат да възникнат след 2030 година. По думите му планираният нов енергоблок за АЕЦ „Дуковани“ не е достатъчен.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща