Чехия ще забрани от 1 юли пластмасовите изделия за еднократна употреба

Климат / Свят
3E news
705
article picture alt description

Правителството на Чехия реши от 1 юли да забрани производството и използването на пластмасова посуда и изделия от пластмаса за еднократна употреба. Това съобщи късно снощи пред журналисти министърът на околната среда на Чехия Рихард Брабец, съобщи БТА. Правителството одобри законопроекта за забрана на производството в страната на пластмасова посуда и изделия от пластмаса за еднократна употреба. Документът се праща в парламента за утвърждаване. Той трябва да влезе в сила, както се планира, от 1 юли 2021 година, допълни Брабец, цитиран от ТАСС.
Така Чехия откликва на инициативата на Европейската комисия, която призова страните членки на ЕС напълно да се откажат от производството и употребата на пластмасови издалия за еднократна употреба. Те са един от основните компоненти за замърсяването на околната среда, а Чехия планира активно да се бори за екологията на планетата, заяви Брабец.

Директивата за пластмасовите изделия за еднократна употреба се основава на съществуващото законодателство на ЕС в областта на отпадъците, но отива по-далеч, като определя по-строги правила за онези продукти и опаковки, които се оказват сред десетте най-често замърсяващи европейските плажове артикули. Новите правила забраняват употребата на някои пластмасови изделия за еднократна употреба, за които съществуват алтернативи. Наред с това се въвеждат конкретни мерки, за да се намали използването на най-често изхвърляните пластмасови продукти.

Пластмасовите продукти за еднократна употреба са изработени изцяло или частично от пластмаса и обикновено са предназначени за еднократна или кратка употреба, преди да бъдат изхвърлени. Една от основните цели на директивата е да се намали количеството на пластмасовите отпадъци, които създаваме. Съгласно новите правила до 2021 г. ще бъдат забранени пластмасовите чинии, прибори, сламки, дръжките на балони и клечките за уши.

Държавите членки се споразумяха да постигнат до 2029 г. целта от 90% за разделно събиране на пластмасови бутилки, както и целта за рециклирано съдържание на пластмасовите бутилки от най-малко 25% до 2025 г. и 30% до 2030 г.

 В рамките на следващите години до 2026 г. за пръв път на ниво ЕС ще трябва да се изпълнява цел по трайно намаляване на използването на определени еднократни пластмасови продукти за опаковане на храна за бърза консумация като задължение по Директива (ЕС) 2019/904.

Според Министерството на околната среда и водите в България още през следващата година ще бъдат ограничени резултатите от COVID-19 по отношение на потреблението на повече еднократни продукти, за да може постепенно да се премине към трайно намаляване, заедно с предстоящите изисквания за в бъдеще да се залага все повече на продукти за многократна употреба, както и всички опаковки да се произвеждат по начин, който да гарантира тяхната рециклируемост, когато бъдат разделно събрани. В промените в Закона за управление на отпадъците нови по-строхи ограничения или забрани за пластмасови продукти липсват. Според запознати промените могат да станат с наредба, която да предвиди забраните за пластмасовите прибори за еднократна употреба у нас, по такава не знаем дали въобще е започнато да се работи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща