Цените на урана през май-юни са надхвърлили 33 долара за фунт на фона на Covid-19

Световната пандемия от коронавируса продължава да оказва влияние върху пазара на уран, стимулирайки ръста на цените

Енергетика / Свят
3E news
510
article picture alt description

По данни на британския инвестиционен фонд Yellow Cake, специализиран в покупка и съхранение на концентрат от уранов оксид (междинен продукт при преработката на природен уран), спотовият пазар е завършил 2019 г. на ниво от 25 долара за фунт уранов оксид, което е намаление с 12 % към 2018 г., като средната цена за периода е 25,68 долара за фунт, при търговията в тесния диапазон.

В началото на 2020 г. цената продължава да намалява, достигайки минимума от 24,1 долара за фунт в средата на месец март. Обемът на спотовия пазар през 2019 г. е спаднал примерно с 26 % в сравнение с 2018 г., а обемът на търговията остават ниски през времето януари-февруари 2020 г.

С началото на Covid-19 цената рязко се увеличи – с над 40 % за десет седмици, пише Финмаркет. Обемът на сделките през месец март нарасна значително, като при това месечно се извършват рекорден брой сделки – 76. Цената на урана, завърши март на ниво от 27,4 долара за фунт, продължавайки да расте и средно превиши 33 долара за фунт през месеците май и юни.

Според мнението на фонда, ролята на атомната енергетика в световното енергоснабдяване ще остане непроменена. Търсенето на уран от началото на пандемията Covid-19 и досега е стабилно. Очаква се също така, че с пускането на доклада на американската работна група за ядреното гориво ще е от полза за подобряването на конюнктурата на пазара на уран. Средносрочните и дългосрочни фактори, стимулиращи търсенето, включват повторното пускане на реактори в Япония, а също така и обекти, планирани и строящи се в Китай, Индия и Близкия Изток.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща