Цените на петрола спадат с нови 3 процента

Енергетика / Свят
3E news
225
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в понеделник продължават да се понижават поради опасенията, свързани с разпространението на коронавируса извън границите на Китай, става ясно от данните от търговията.

Стойността на майския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса намалява с 3,11 % и се търгува на ниво от 56,14 долара за барел.

Фючърсът за април за петрола сорт WTI на NYMEX намалява с 2,96 % до 51,8 долара за барел.

В центъра на вниманието на участниците на пазара остават въпросите, свързани с мащаба на разпространението на коронавируса. Разпространението на заболяването е свързано в карантина, а това води до притеснения, свързани с всички сектори на глобалната икономика. В частност епидемията, свързана с коронавируса може да окаже влияние е върху темповете на икономическия ръст в Китай и в частност е свързано с търсенето на петрол.

Според данните, разпространение на коронавируса вече се наблюдава в 26 страни в света, като първи случаи на заболявания са регистрирани в Кувейт, Бахрейн, Афганистан. Паника предизвикват и смъртните случаи в Италия.

Експертите вече прогнозират, че световният пазар на петрол през първото тримесечие няма да може да преодолее влиянието от коронавируса. Очакванията са, че ОПЕК, въпреки опитите си няма да може да намери достатъчно резерви за нови ограничения при добива на петрол, за да компенсира слабото търсене на пазара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща