Цените на петрола се променят незначително

Енергетика / Свят
3E news
189
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол се променят незначително и разнопосочно след увеличението ден по-рано.

Оптимизмът се дължи на това, че очакваното понижение при глобалното търсене на петрол в резултат на коронавируса ще е по-малко от очакването, което подкрепя цените на петрола, независимо, че данните на Министерство на енергетиката на САЩ са за ръст на резервите от горива при това за трета поредна седмица.

Стойността на априлския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин е на ниво от 55,72 долара за барел, което е с 0,07 долара или с 0,13 % под цената при затварянето на предишната сесия. Според данните от търговията в сряда цената на фючърса се повиши с 1,78 долара или с 3,3 % - до 55,79 долара за барел.

Фючърсът за петрола сорт WTI на NYMEX поскъпва с 0,06 долара или 0,12 % - до 51,23 долара за барел. При затварянето на предишната търговия цената на договора бе 51,17 долара за барел, увеличавайки се с 1,23 долара или 2,46 % в сравнение с предишната сесия.

Експертите коментират, че все пак загубата на търсенето на петрол от страна на Китай си остава сериозен проблем за пазара.

ОПЕК понижава оценката за ръста на търсенето на петрол през 2020 г. с 230 хил. барела на ден, заради коронавируса, се казва в месечния отчет на картела. Според новите оценки на ОПЕК, търсенето на петрол през 2020 г. ще се увеличи с 0,99 млн. барела на ден – до 100,73 млн. барела на ден.

Както съобщи вчера Министерство на енергетиката на САЩ, запасите от петрол в страната за миналата седмица са се увеличили със 7,46 млн. барела.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща