Цените на петрола се понижават. Пикът на най-голямата енергийна криза предстои

Енергетика / Свят
3E news
2839
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол се понижават по време на търговията в сряда, като завършват първото тримесечие с рекорден спад. Вчера търговията при двата основни сорта – Brent  и WTI завърши без единна динамика.

Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ, Русия и Саудитска Арабия ще се заемат с проблемите, касаещи срива на петролните цени. Експертите на този етап очакват някакви резултати, ако подобна намеса се случи. Спред тях обаче та трябва да е продължителна, за да бъдат постигнати някакви резултати.

Стойността на фючърсът за месец юни за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9.30 часа е на ниво от 25,40 долара за барел. Това е спад от (минус) 3,74 %.

Договорът за месец май за петрола сорт WTI на NYMEX се котира при 20,13 долара – спад от 1,73 %.

Пазарите са в очакване на данните на министерство на енергетиката на САЩ за нивото на запасите от горива.

По-рано се появиха почти едновременно няколко съществени обзора за настоящото състояние е очаквания за бъдеще на известни анализаторски звена.  

Ценовата война на петролния пазар, която започна Саудитска Арабия след провала на сделката ОПЕК+ удари много от партньорите й в ОПЕК, коментира The Wall Street Journal. Според изданието, без достатъчно парични ресурси, а и възможност за увеличаване на добива, за да се борят за дял на пазара, Иран, Ирак, Алжир, Либия, Ангола, Венецуела, а и Нигерия се готвят да ограничат рязко разходите.

По-рано Goldman Sachs съобщи в свой обзор, че търсенето на петрол през тази седмица е паднало с 25 % или с 26 млн. барела на ден. Анализаторите на банката прогнозират, че петролът, който няма изход към морето може да се търгува по отрицателни цени,  Brent вероятно ще остане на ниво на разходи от 20 долара за барел. Мнението на Goldman Sachs е категорично: ценовата война е неуместна заради значителния спад на търсенето. Освен това експертите прогнозират бързо обръщане на пазара – от свръхпредлагане към дефицит, поради изчерпването на мощностите за съхранение.  При това се очаква и загуба на добивни мощности от поне 5 млн. барела на ден. Това според тях ще доведе до ръст на цените – значително над 55 долара за барел през следващата година.

Анализаторът от IHS Markit от своя страна прогнозира, че световният добив на петрол през второто тримесечие ще спадне с 10 млн. барела на ден, заради липсата на места в нефтохранилищата и спад на търсенето заради пандемията. Като най-очаквани  се очаква да бъдат страните от ОПЕК, Русия и САЩ. Търсенето, според IHS през тази година ще спадне с 16,4 млн. барела на ден в сравнение с второто тримесечие на миналата година.

Светът през март се сблъска с най-голямата енергийна криза в новата история, но тя ще достигне своят пик през второто тримесечие, коментира от своя страна директорът от Fitch Дмитрий Маринченко.

„Второто тримесечие ще бъде особено тежко – търсенето ще продължи да спада заради карантината, която обхваща все повече страни. Ситуацията ще се задълбочи и заради ръста, но добив в Саудитска Арабия и другите страни от ОПЕК“, смята Маринченко.

„Заради голямото свръхпроизводство хранилищата за петрол може да бъдат запълнени докрай, а производителите да свият добива – в най-новата история това е най-голямата енергийна криза“, добавя той. Според Маринченко цените на петрола може да продължат да спадат, а възстановяване на пазара може да се очаква едва през третото тримесечие при подобряване на епидемиологичната обстановка в света.

Последствията от настоящата криза на пазара ще продължи да се усеща още дълги месеци, смята анализаторът. „Следващата година няма да е по-лесна – дори при възстановяване на търсенето, излишъкът от петрол в хранилищата, който ще се формира през следващите месеци ще натиска цените“, прогнозира той.

В понеделник президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп обсъдиха в телефонен разговор въпросите за борба с коронавируса  и ситуацията на петролния пазар. Държавните глави се договориха за провеждане на консултации за енергийния пазар на ниво министри на енергетиката.

В същото време представител на министерство на енергетиката на Саудитска Арабия съобщи, че страната планира през месец май да увеличи експорта на петрол с 600 хил. барела на ден – до 10,6 млн. барела на ден.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща