Цените на петрола се понижават

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
520
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в понеделник сутринта стартират с понижение след значителния ръст през миналата седмица.

Интересът на играчите на пазара в понеделник е слаб, коментират експертите базирайки се на данните за спад на азиатските индекси. Върху пазара се отразява негативно и продължаващото вече четвърта седмица спиране на работата на американското правителство.


Въпреки че ОПЕК+ даде нови сигнали за това, че доставките на петрол през следващите месеци ще бъдат намалени, пазарът остава неуверен, а освен това е в очакване и на нови позитивни сигнали за напредък в преговорите между САЩ и Китай.


Фючърсът за петрола сорт Brent за месец март на лондонската борса ICE Futures тази сутрин стартира с понижение от 0,68 долара или 1,12 % - до 59,80 долара за барел. При търговията в петък цената се понижи с 1,2 долара или 1,95% и при затварянето бе 60,48 долара за барел.


Стойността на фючърса за WTI на борсата в Ню Йорк (NYMEX) се понижи с 0,60 долара или 1,16 % до 50,99 долара за барел. В предишната сесия цената спадна с 1 долара (1,9%), като завърши търговията на ниво от 51,59 долара за барел.


Според данните от миналата седмица, петролът сорт Brent поскъпна с 6 %, а WTI – със 7,6 % в резултат на оптимизма на пазара за преговорите между САЩ и Китай и намаляване на добива на петрол от страна на ОПЕК и страните извън картела.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща