Цените на петрола се повишават

Енергетика / Свят
3E news
380
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол преминаха през етапи на спад и увеличение поне на няколко пъти в рамките на търговията на 20 октомври. В следобедните часове цените и на Brent и на WTI тръгнаха надолу, но към момента на публикуване на информацията и при двата сорта се наблюдава повишение.

Цената на фючърсите за декември за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures в следобедните часове се търгуваше при цена от 42,30 долара за барел, или с 0,75 под цената при затварянето на предишната сесия. Във вечерните часове обаче стойността на декемврийските договори за Brent се увеличи  първо до 42.86 долара за барел, а малко след 21 часа (българско време) прехвърли и 43 долара за барел (43.06 долара за барел), или с (плюс) 1,032 % над цената при затварянето на предишната сесия.

Цената на фючърсите за декември за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) в следобедните часове спадна до 40,52 долара за барел. По-късно WTI премина към повишение и малко след 21 часа се котира при цена от 41.65 долара  - ръст от 1,43 %. Във вторник завършва и търговията на ноемврийските фючърси.

Говорителят на камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси и министъра на финансите Стиъвн Мнучин в понеделник продължиха да сближават позициите си по новия пакет за икономически стимули. Във вторник изтича и срокът за съгласуване. Предприемането на нови стимулиращи мерки се приема от участниците на пазара като оптимистичен сигнал.

Оптимизмът на инвеститорите е свързан и с изявлението на председателя на фармацевтичната компания Moderna Стефан Банселя, който казва за The Wall Street Journal, че ваксината срещу коронавируса, разработвана от компанията може да бъде одобрена за прилагане от САЩ още през декември.

Новините и около ОПЕК+ също са сред информациите, приемани като сигнал от пазара. В понеделник мониторинговата комисия на ОПЕК+ (JMMC) потвърди ангажиментите си за постигане на пълно съответствие на подписаното споразумение за ограничаване на добива. Участниците в пазара са на мнение, че  това означава, че настоящите цени  устройват страните, добиващи петрол.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща