Цените на петрола растат

Енергетика / Свят
3E news
372
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в понеделник се повишават, като в обедните часове Brent успя да достигне дори до 46 долара за барел. В основата този подем се дължи на успеха по разработката на ваксината срещу коронавируса. Ръстът на цените през ноември като цяло е от порядъка на 20 процента, сочат данните от търговията.

Американската компания Pfizer Inc. и немската BioNTech в петък подадоха искане за използването на ваксината в САЩ. Очаква се, че ваксинирането там може да започне още на 11-12 декември. Търговците при това пропускат новините за продължаващият ръст на заразените от новия коронавирус в целия свят, както и очакванията, че държавите може да въведат нови ограничителни мерки, отбелязват от Bloomberg.

Стойността на януарските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures в сутрешните часове бе на ниво от 45,18 долара за барел, но по-късно з кратко достигнаха 46,03 долара за барел. Котировките, към момента на публикуване на информацията са на ниво от 45,72 долара за барел – плюс 1,69 % спрямо цените от предишната сесия.

Цената на фючърсите за януари за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) сутринта бе на ниво от 42,52 долара за барел. По време на търговията за кратко WTI успя да достигне до 43,31 долара за барел, но после се понижи и към момента на публикуване на информацията котировките са на ниво от 43,05 долара за барел – плюс 1,48 % спрямо цената на предишната сесия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща