Цените на петрола растат с 10 процента

Енергетика / Свят
3E news
344
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол растат активно в четвъртък след изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за това, че Москва и Рияд може „да се разберат“ по проблема със спада на петролните цени през следващите дни.

„Мисля, че те (Русия и Саудитска Арабия) ще се разберат през следващите няколко дни. Те знаят какво трябва да направят, така че аз съм уверен, че ще се разберат“, каза президентът на брифинг в Белия дом.

Прессекретарят на Русия Дмитрий Песков от своя страна опроверга информацията за планирани през следващите дни консултации между държавните глави на Русия и Саудитска Арабия по въпроса за цените на петрола.

Стойността на юнския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се повиши до 27,38 долара за барел, което е с 2,64 долара или с 10,67 % над цената при затварянето на предишната сесия.

Фючърсът за WTI за месец май на NYMEX поскъпна с 2,05 долара или с 10,09 % до 22,36 долара за барел.

В подкрепа на пазара е и съобщението за предстоящата среща на американския президент с шефовете на големите американски петролни компании, на която ще бъдат обсъдени мерките, които може да предприеме държавата.
Новината, съобщена от агенция Bloomberg, че Китай планира да се възползва от ниските цени на петрола и да запълни стратегическите си резерви също оказва влияние на пазара. По предварителни данни това означава, че страната може да закупи допълнително от 80 до 100 милиона тона петрол до края на годината.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща