Цените на петрола продължават да се понижават

Енергетика / Свят
3E news
482
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в следобедните часове във вторник продължават да остават ниски след спада от над 2 % в понеделник, поради опасенията, свързани със забавянето на темповете на растежа на световната икономика, а вследствие на това и намаляване на търсенето на горива.

Първоначалният оптимизъм на пазарите, свързан със завършването на поредния етап от търговските преговори между САЩ и Китай започна да се стопява, след сдържаните изявления на китайската страна. В допълнение, наблюдателите на пазарите споделят очакванията си за нарастване на стоковите запаси от петрол в САЩ и то за пета поредна седмица. В сутрешните часове двата основни сорта петрол – Brent  и WTI стартираха със спад.

Декемврийският фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures в следобедните часове се търгува на ниво от 59,25 долара за барел и . По-рано през деня обаче цената се понижи до 58,08 долара за барел. Петролът в сутрешните часове се котираше на цена от 58,88 долара за барел.

В понеделник Brent се понижи с 1,16 долара за барел или 1,92 % и при затварянето бе на ниво от 59,35 долара за барел.

Договорът за ноември за петрола сорт WTI на NYMEX се котира при цена от 53,35 долара за барел, като по-рано през деня падна до 52,45 долара за барел. По-късно се върна на цена от 53,5 долара за барел.

В понеделник цената WTI спадна с 1,1 долара или с 2,03 % завършвайки на ниво от 53,59 долара за барел.

През миналата седмица Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за темповете на ръст на търсенето на петрол през 2019 г. и 2020 г. поради влошаване на икономическата ситуация.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща