Цените на петрола на физическия пазар в САЩ станаха отрицателни

Енергетика / Свят
3E news
442
article picture alt description

Цените на петрола на физическия пазар в САЩ станаха отрицателни - производителите ще платят на потребителите, за да приберат „черния боклук“, пише агенция Bloomberg. Петролът, който пръв обърна всичко наопаки бе сортът Wyoming Asphalt Sou, който се използва основно за производството на битум.

Търговецът в лицето на компанията Mercuria Energy Group в средата на март е поискала за него цена от минус 0,19 цента за барел, фактически искайки производителят да плати за лукса да бъде отърван от добива. „Този петрол няма възможности да стигне до морето, за него просто няма купувачи. В регионите, където хранилищата бързо се запълват, цените може да станат отрицателни“, цитира агенцията думите на анализатора от консултантската компания ESAI Energy Елизабет Мърфи.

Двата основни сорта петрол Brent и WTI, които се търгуват на борсите в САЩ се колебаят на нива от над 20 долара за барел. Но в света на физическия петрол, където реалните барели петрол сменят притежателите си, производителите получават много по-малко, тъй като търсенето на петрол спада заради карантината, въведена за неразпространението на коронавируса.

Петролните търговци смятат, че при доставките на друг нефт вероятно скоро ще се видят отрицателни цени по отношение на кладенците, тъй като нефтопреработващите заводи свиват количествата за преработка, отказвайки част от петрола, която не може да се транспортира, както и за която няма възможност за достъп до тръбопроводите.

Няколко сорта петрол в Северна Америка вече е търгуват на цени с един знак, тъй като пазарът се опитва да накара някои производства да бъдат затворени. Стойността на петрола Canadian Western Select – бенчмарк за гигантския сектор на добив на трудноизвлекаем петрол в Канада спадна в петък до 5,06 долара. Сортът Southern Green Canyon от Мексиканския залив стои на 11,51 долара за барел, сортът Oklahoma Sour се търгува за 5,75 долара, сортът Nebraska Intermediate - по 8 долара, а Wyoming Sweet – по 3 долара за барел.

По-рано комисарят от регулаторния орган, отговарящ за усвояването на петролните находища в най-големия нефтодобиващ щат в САЩ, Тексас, Райън Ситън написа в своя туитър, че операторите на нефтопроводни компании в САЩ искат производителите да ограничат нефтодобива, тъй като се сблъскват с проблеми със съхранението. „Вчера стана ясно, че някои производители в Тексас започват да получават писма от тръбопроводните компании с молба да ограничат добива, тъй като няма място за съхранение. По това трябва да се направи нещо“, написа  Ситън.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща