Цената на петрола расте

Икономика / Свят
3E news
253
article picture alt description

Цената на двата основни сорта петрол се повишава, сочат данните от  търговията.

Юнският фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures се котира на ниво от 33,46 долара за барел – ръст от 1,85 %.

Договорът за месец май за петрола сорт WTI на нюйоркската борса NYMEX е на ниво от 26.09 долара за барел, което е повишение от 3,83 процента.

Според данните на EIA търговските запаси от петрол в САЩ през миналата седмица са се увеличили с 15177 хил. барела до 484,37 млн. барела  на бензин с 10497 хил. барела до 257,303 млн. барела, а дестилати – с 476 хил барела – до 122,724 млн. барела.

В същото време Baker Hughes отчете спад на нефтогазовите платформи със 181 броя спрямо март миналата година.

Петролът е в очакване на днешната видеоконференция на ОПЕК+, която ще се състои в следобедните часове във Виена.

Преди това се очаква мониторинговата комисия към ОПЕК+ да обсъди поотделно с някои страни проект с квотите за ограничаване на нефтодобива

Както съобщи вчера РИА Новости, позовавайки се на свои източник, мониторинговата комисия към ОПЕК+ е подготвила проект за размера на ограниченията по отношение на добива на петрол. Генералният секретар на картела Мохамед Баркиндо преди заседанието в четвъртък ще обсъди със страните виенското споразумение и готовността им за ограничаване на добива, а също така ще изслуша и предложенията.

Надеждата е, че новите ограничения при добива на петрол ще стабилизират ситуацията на пазара. Това обаче ще е само първа стъпка - в петък ще се състои заседание на министрите на енергетиката от G20 за стабилността на енергийните пазари. Искането за това заседание е от страна на Саудитска Арабия, която в момента председателства G20, като очакването именно на него да се включи в споразумението за ограничаване на добива и групата от други страни, сред които и САЩ.

В същото време експертите са категорични, че само по себе си ограничаването на добива на петрол, без съпътстващи икономически мерки и без финансови инструменти няма как да доведе до по-бързо стабилизиране на пазара. В най-добрият случай резултат може да се наблюдва към края на второто тримесечие.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща