Цената на петрола расте

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
619
article picture alt description

Цената на двата основни сорта петрол продължават да се повишават в четвъртък след увеличението до най-високото ниво от ноември през миналата сесия. В подкрепа на пазара в сряда се оказаха данните на министерство на енергетиката на САЩ за най-високият спад на запасите на петрол от юли миналата година, при съществен ръст на експорта.


Стойността на майския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин се  повишава до 68,64 долара за барел или с  0,14 долара в сравнение със затварянето. В сряда договорът се повиши с 0,89 долара или  с 1,32 % - до 68,50 долара за барел.

Фючърсът за петрола сорт WTI за месец май в рамките на търговията на NYMEX в четвъртък се котира на ниво от 60,27 долара за барел или с 0,04 % повече в сравнение със затварянето. Според данните от търговият в сряда договорът за месец май за WTI нараства с 0,94 долара или 1,59 % - до 60,23 долара за барел.

Както стана ясно в сряда запасите от петрол в САЩ за миналата седмица са спаднали с 9,59 млн. барела, на бензин – с 4,59 млн. барела и на дестилати – с 4,13 млн. барела.
Експортът на петрола за седмицата, завършваща на 15 март се е увеличил до 3,39 млн. барела на ден. Както посочват анализаторите, следящи статистиката, това второто най-високо ниво от 1993 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща