Цената на петрола в кошницата на ОПЕК обнови 4-месечния максимум

Енергетика / Свят
3E news
253
article picture alt description

За пръв път от 4 месеца стойността на петролната „кошница“ на ОПЕК ((OPEC Reference Basket of crudes) надхвърли стойността от 40 долара за барел, в резултат на ръст на официалната цена на реализираните горива, сочат данните на картела.

От 1 юли цената на „кошницата“ е 42,66 долара за барел, което е с около 12 % над стойността с предишния ден, с което достига максимумът от трети март тази година.

Ценовото значение на „кошницата“ е средно претеглената спотова цена за основните сортове петрол, произвеждани от 13-те участника в ОПЕК – по един сорт от всяка държава.

Междувременно стана ясно, че ОПЕК и намалил експорта си през юни.

ОПЕК през юни е намалил експорта на петрол с 1,84 млн. барела на ден в сравнение с експортните обеми през месец май, според арабската служба на CNBC, позоваваща се на данните на Kpler, една от световните компании за проследяване на движението на суровините на енергийните пазара. Според изчисленията й, общият експорт на страните, членки на картела средно е бил 17,2 млн. барела на ден през миналия месец.

Почти половината от намаляването на външните доставки на петрол в ОПЕК се е дължало на Саудитска Арабия, която е свила собственият си експорт с 979 хил. барела на ден.
 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща