Цената на Urals за Европа за пръв път от средата на март е над 30 долара за барел

Енергетика / Свят
3E news
570
article picture alt description

Руският петрол сорт Urals в Европа продължава да поскъпва и в края на миналата седмица стойността на сорта за пръв път от средата на месец март надхвърля 30 долара за барел, става ясно от съобщение на агенция Argus.

“Стойността на Urals за Европа в края на миналата седмица надхвърли 30 долара за барел за пръв път от средата на месец март. Световните котировки на петрола растат благодарение на влизането в сила на новото споразумение ОПЕК+, а също така и заради допълнителното споразумение за ограничаването на добива от близкоизточните доставчици. Търсенето на нефт и нефтопродукти започва да ес възстановява в резултат на отслабването на мерките, свързани с карантината в много страни от света“, смятат от агенцията.

Така например в Северозападна Европа в петък Urals поскъпна с 1,49 долара за барел – до 30,44 долара. За Средиземноморието цената на сорта в петък поскъпна също с 1,49 долара за барел – до 31,84 долара.

В обзорът си за пазара от агенцията отбелязват, че саудитският петрол е притиснал до известна степен руския сорт. „Европа е традиционно основен пазар за руския петрол, но в условията на агресивната ценова политика на държавната компания Saudi Aramco успя да провокира доставчиците на Urals през миналите два месеца“, се казва в обзора.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща