Френските Engie SA и Neoen SA ще строят фотоволтаичен парк с мощност 1 ГВт, съхранение на енергия и производство на зелен водород

Енергетика / Свят
3E news
1466
article picture alt description

Френският енергиен концерн Engie SA  и компанията Neoen SA, специализирана в сектора на възобновяемите енергийни източници и системите за съхранение на енергия се обединяват за изграждането във Франция на слънчев парк с капацитет от 1 ГВт. Предвижда се, освен това на територията на слънчевия парк да бъдат изградени системи за съхранение на енергия и електролизатор за производство на делен водород.

Енергийният комплекс под името Horizeo ще бъде разположен на територия от 1000 хектара в региона на Nouvelle-Aquitaine  и ще произвежда електроенергия за 600 000 души годишно.

Проектът ще бъде изграден извън действащият във Франция механизъм за подкрепа на ВЕИ, става ясно от прессъобщение на френската Engie. Производството от фотоволтаичния парк ще се продава по договори за покупко-продажба на електроенергия (PPA). В случай на осъществяване това ще бъде най-големият проект от този тип в Европа. В момента най-голямата фотоволтаична централа е в Испания и е с мощност от 500 МВт. Núñez de Balboa.

Освен фотоволтаичния парк, собствениците на проекта Horizeo смятат да изградят и център за обработка на данни, който ще бъде захранван с електричество от слънчевите централи, а също така и система за съхранение на енергия и електролизатор, който ще произвежда зелен водород, който ще се използва за целите на регионалния транспортен сектор. Въпреки че няма подробности за системата за съхранение, според данни на френските медии става въпрос за 40 МВт. По отношение на електролизатора се коментира мощност от порядък ана 10 МВт.

Обемът на инвестиции се очаква да е от порядъка на 990 млн. евро. Пускането в експлоатация е планирано за 2026 година.

Horizeo е голям проект, който е насочен към това да демонстрира, че енергийният преход във Франция може да се ускори чрез пряко предлагане на компаниите на конкурентоспособни възобновяеми източници на енергия, заявява Paul-François Croisille , заместник - генерален директор на Neoen.

Регионалната цел на Nouvelle-Aquitaine  е за 8,5 ГВт през 2030 г. Към настоящия момент са инсталирани мощности от порядъка на 2 ГВт.

Слънчевите мощности във Франция като цяло трябва да се увеличат до 35,1 – 44 ГВт през 2028 година.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща