Френската полиция е разпръснала блокада на „жълтите жилетки“ на нефтен терминал

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
2958
article picture alt description

Френската полиция разпръсна акция на протест на „жълтите жилетки“, които в сряда блокираха нефтен терминал недалеч от Руан в северозападна Франция. Това съобщи директорът на кабинета на префекта на полицията на местния департамент Беноа Лемар пред радио France Bleu.

“Неприемливо е каквото и да е блокиране. Разпалване на огън пред нефтената база е крайно опасно“, каза той. „Пржотестиращите трябва да отговарят пред съда за безотговорните си действия“, смята Лемар, цитиран от ТАСС. Той отбеляза, че „в полицията се е намесила в ситуацията така, както в самото начало, когато „жълтите жилетки“ са започнали да блокират обекти и да създават заплаха за обществения ред и сигурност“.

Около 50 участника на движението „жълти жилетки“ са прекратили минаването за нефтения терминал в 4 часа парижко време. В социалните мрежи те са се обърнали с призиви към привържениците си за се присъединят към тази акция. Както отбелязват експерти, това нефтохранилище е един от основните стратегически обекти на департамента. През миналия месец то вече е било блокирано два пъти от „жълти жилетки“ и активисти на най-големия френски профсъюз – Обща конфедерация на труда.

Френските власти не дадоха възможност на вълната от протестиращи „жълти жилетки“ да попречи на посрещането на Нова година в Париж.

Вълната от протестиращи, както отбелязват международните агенции постепенно намалява, но изненади все още не се изключват.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща