Финансирането от ЕС за приоритетни енергийни проекти трябва да отразява целите на климата за 2050 г.

Енергетика / Свят
3E news
495
article picture alt description

Европейската комисия трябва да актуализира насоките си за определянето на приоритетни енергийни проекти, така че да съответстват на политика й в областта на климата, настоява Парламентът. Преразгледаните насоки за TEN-E (трансевропейската енергийна мрежа), които ще бъдат представени от Европейската комисия по-късно тази година, трябва да бъдат в съответствие с целите на ЕС в областта на енергетиката и климата за 2030 г., с дългосрочния ангажимент на Съюза за декарбонизация и принципа за поставяне на енергийната ефективност на първо място, казаха евродепутатите в резолюция, приета в петък с 548 гласа „за“, 100 гласа „против“ и 40 „въздържал“.

За да се гарантира, че проектите, включени в следващия списък на проекти от общ интерес (ПОИ), са в съответствие с ангажиментите на ЕС в областта на климата, членовете на ЕП призовават Европейската комисия също така да предложи преходни насоки в това отношение преди края на 2020 г. За да бъде предоставен статут на ПОИ, проектите трябва да допринасят за поддържане на енергийното предлагане на достъпни цени, в съответствие с петте принципа на Енергийния съюз.

Регламентът за TEN-E беше създаден през 2013 г., преди да бъде прието Парижкото споразумение и оттогава настъпиха значителни промени в областта на енергийната политика в Съюза, припомнят евродепутатите.

Миналата година Европейският парламент отхвърли възражение срещу четвъртия списък на ПОИ след дебат с Европейската комисия.
Съгласно Регламента за трансевропейската енергийна мрежа (TEN-E), приет през 2013 г., Европейската комисия определя най-важните приоритетни енергийни проекти в рамките на ЕС, така че тези проекти да могат да се възползват от опростени разрешителни и правото да кандидатстват за европейско финансиране от Механизма за свързване на Европа.

Повечето проекти имат за цел да осигурят безпрепятствено доставяне на електричество и газ до всички части на ЕС, чрез отстраняване трансгранични пропуски в енергийната мрежа и увеличаване на местния капацитет за съхранение.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща