Украйна се готви за прекратяване на транзита на руски газ

Енергетика / Свят
3E news
832
article picture alt description

Властите в Украйна подготвят прекратяването на транзита на руски газ през своята територия. Както е разказал председателят на компанията „Оператор на газотранспортната система на Украйна“ Сергей Макогон пред изданието Liga.net, към това е насочена програмата за оптимизация на газотранспортната система на Украйна.

Той е отбелязал, че Украйна ще продължи да се противопоставя на строителството на руския газопровод „Северен поток 2“ и разчита, че за това ще й помогнат САЩ и страните от Европейския съюз, тъй като проектът на Русия „носи рискове не само за Украйна, но и за цяла Европа“.

Освен това Макогон смята ,че „отсега е очевидно“, че руският експортьор на газ „Газпром“ няма да може да завърши строителството до 2021 година.

Като алтернатива на украинската газотранспортна система Макогон смята транзита на гориво между страните от Европа, съобщава агенция Прайм.

Друга възможност за Украйна е доставката на американски втечнен природен газ през Полша и по-нататък през Източна Европа.

Както е известно, в края на декември миналата година (2019 г.) “Газпром“ подписа с „Нафтогаз Украйна“ пакет от споразумения за пет години, които регулират транзита на руски газ за страните от Европа през Украйна.

По договор, Русия ще транзитира 65 млрд. куб м газ годишно през първата година и по 40 млрд. куб м газ през следващите четири.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща