Търговци от ЕС са увеличили покупката на руски газ за Украйна 6 пъти

Енергетика / Свят
3E news
643
article picture alt description

Европейски търговци през януари са увеличили покупката на руски газ за Украйна през борсата на „Газпром експорт“ 6 пъти. Засега Словакия и Украйна не са пуснали виртуалния реверс, което е най-евтиният засега вариант за закупуване на газ за Киев.

През първия месец на годината „Газпром експорт“ е продал през електронната търговска платформа рекордни обеми от газ – 3,86 млрд. куб м. Над 500 млн. куб м партньорите на руския холдинг са придобили с доставка до виртуална точка в Словакия. Това е мястото, използвано от европейските търговци, които имат дългосрочни договори с „Газпром“ за покупка на газ за препродажба в Украйна.

В сравнение с миналия януари нивото на продажбите на електронната платформа на „Газпром експорт“ с доставка до Словакия е нараснало 6 пъти. Преди година купените количества са 85 млн. куб м. Настоящите предполагат доставки през януари, февруари и март.

По данни на „Оператора на газотранспортната система на Украйна“, в украинската страна през януари са внесени през Словакия над 300 млн. куб м  и продадените през виртуална точка през електронната платформа 170 куб м очевидно са сред тях.

Още през септември „Нафтогаз Украйна“ съобщи за покупка от голям международен търговец на 450 млн. куб м за първото тримесечие на 2020 г., но не съобщи името на компанията. Тя може да е един от търговците, които ЕБВР допусна до покупка на газ от украинската национална компания със средства, привлечени в рамките на емитиране на еврооблигации от компанията през 2019 г. Сред тях има стари партньори на „Газпром“ като Engie, RWE, Uniper, Axpo, DXT, EDF, Met и Shell. „Газпром експорт“ продава газ само на тези, които вече имат договори с компанията за доставка на газ.

Рекордните обеми на продажби на руски газ на газпромовската борса може да се обясни с цената. По данни на „Газпром експорт“, средната стойност на синьото гориво през януари е била 130 долара за 1000 куб м. В същото време на европейските газови хъбове газа се е търгувал по 120 долара, а в Украйна той е струвал с 20-30 долара повече, поради разходите за транспортиране. В случая с борсовите продажби, разходите за транспортиране от Словакия са минимални.

Както отбелязва изданието „Ведмости“, средните цени по договорите на руския холдинг сега са от порядъка на 204,7 долара и „Газпром“ специално тръгна към понижение на цените, за да запази дела си на европейския пазар.

Най-добър вариант за Украйна е стартирането на виртуален реверс, когато взима руския газ на своя територия. Засега обаче от 1 януари той стартира само с Полша, а словашките и унгарските оператори още съгласуват техническата част,  а споразуменията между операторите бяха подписани в навечерието на Нова година.

Припомняме, че още в края на януари на сайта на „Операторът на газотранспортната система на Украйна“ бе публикувано съобщение, че „Газпром експорт“ през първата половина на януари 2020 г. е реализирало на електронната си търговска платформа (ESPGazEX) над 2 млрд. куб м газ.  В частност в сегмента Day ahead са продадени около 540 млн. куб м, от тях 200 млн. куб м с точка на доставка Gaspool, по 60-70 млн. куб м – с точка на доставка TTF, NCG и VTP Aistria.

“Газпром експорт“ е продал също така 660 млн. куб м ресурси за февруари 2020 г. и 60 млн. куб м за февруари-март, от тях 220 млн. куб м на Gaspool, 180 млн. куб м на TTF. На точката VTP Slovakia са били реализирани около 200 млн. куб м различни продукти, в частност 50 млн. куб м с доставка Day ahead и Weekend.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща