Трети блок на Ровенската АЕЦ е изключен от системата заради сработване на системата за защита

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
796
article picture alt description

Трети блок на Ровенската АЕЦ в Украйна е изключен от мрежата заради сработване на системата за защита, съобщава в събота Енергоатом, компанията оператор на украинската АЕЦ.

 

„Енергиен блок №3 на Ровенската АЕЦ (ВВЕР-1000) е изключен от мрежата“, се казва в съобщението, като се уточнява, че със задействането на технологичната защита е настъпило разтоварване на спирателните клапани, изключване на турбогенератора ТГ-5 от мрежата и намаляване на мощността на реакторната инсталация на блок №3 на Ривенската АЕЦ до 37 %. По случай работи комисия.

 

По данни на компанията, радиационното противопожарното и екологично състояние на площадката и прилежащата територия са в нормата.

 

Първи блок е в планов ремонт, а блоковете №2 и №4 работят на пълна мощност.

Ровенската АЕЦ е разположена в град Вараш в северозападната Ровенска област. В експлоатация са четири енергийни блока с обща мощност от 2835 МВт.

Припомняме, че в края на декември (22.12 ) 2018 г. автоматичната защита на активната зона от реактора на първи енергоблок от Ровенската АЕЦ изключи аварийно съоръжението поради "грешно зададен сигнал" и също бе създадена е специална комисия за разследване на инцидента. По-рано на 13 декември се задейства защитата на втори енергоблок от Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна заради повреда в генератора, което също доведе до изключване о енергийната система.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща