Трансадриатическият газопровод (TAP) е готов за търговски доставки на азербайджански газ за Европа

Енергетика / Свят
3E news
1333
article picture alt description

Трансадриатическият газопровод ((Trans Adriatic Pipeline, TAP) е готов за търговски доставки на азербайджански газ за Европа, се казва в съобщение на консорциума TAP AG.

“Почти четири години и половина след началото на строителството на газопровода в Солун (Гърция , дейностите стигнаха до етап на търговски операции по доставки на газ по газотранспортната система TAP”, съобщават от консорциума. За завършване на стратегическата инфраструктура и безопасността й работи усърдно, ефективно и при трудни условия екип от професионалисти, отбелязват още от TAP.

„Като оператор на новата газотранспортна система, TAP е проектиран и построен по най-добрите индустриални практики и стандарти, като създава възможност за диверсификация по два начина: като нов и устойчив енергиен маршрут и като надежден източник на газ за милиони европейски потребители през следващите десетилетия“, заявява управляващият директор на TAР Luca Schieppati.

„Компанията ВР като акционер в ТАР се радва изключително много за завършването на този важен проект. Това говори, че проектът от етап 2 от разработката на находището Шах-Дениз и „Южен газов коридор“ се осъществяват в пълен обем. Тези проекти първо променят енергийната карта на Каспийския регион, свързвайки неговите газови запаси с Европа. Сега, след завършването на последната част от Южен газов коридор тази огромна експортна система е напълно интегрирана и готова за доставки на газ от Азербайджан за Европа. Това ще ни позволи до края на тази година да започнем доставката на първия газ от Азербайджан за Европа и така да постигнем главната цел заявена с началото на реализацията на проекта“, казва още  Schieppati. компанията.

Консорциумът ТАР на 13 октомври тази година съобщи за завършването на строителството на газопровода. Общата дължина на ТАР е 878 километра, от които 550 километра минават през северната част на Гърция, 215 километра през територията на Албания, 105 километра през Адриатическо море и 8 километра през Италия. ТАР е последният компонент от проекта Южен газов коридор.

Газопроводът е предназначен за транспортиране на 10 млрд. куб м газ годишно от находището Шах-Денис в рамките на втория етап от неговата разработка през Гърция и Албания за Западна Европа. Пропускателната мощност на газопровода дава възможност мощността му да бъде увеличено двойно до 20 млрд. куб м годишно.

Участието в газопровода ТАР е разпределено както следва SOCAR (20%), BP (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagas (16%) и Axpo (5%).  Стойността на проекта се оценява на сумата от 4,5 млрд. евро.

Поставянето на основите на Трансадриатическия газопровод бе поставено на 17 май 2016 г. в Гърция.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща