Топмениджърът на „Нафтогаз“ си търси чрез съда премията за победата над „Газпром“

Става въпрос за премия от 1% от 2,9 млрд. долара изплатени от „Газпром“. Премита е трябвало да се разпредели между шефовете на „Нафтогаз“

Енергетика / Свят
3E news
405
article picture alt description

Изпълнителният директор на „Нафтогаз Украйна“ Юрий Витренко е решил чрез Печерския окръжен съд в Киев да получи премията за победата в спора на компанията с „Газпром“ . Това е заявил топмениджърът в програмата „Обратно броене“, показано в ефира на украинския „Първи канал“, пише ТАСС.

„Искам от „Нафтогаз“ изпълнение на трудовия договор – изплащането на заплата. Премията е част от заплатата по украинското законодателство, тя е разписана в моя трудов договор и затова трябваше да бъде автоматично изплатена на 30 декември (2019 г.), е пояснил той.
По думите на Витренко, той е предлагал на ръководството на страната различни варианти за решаване на този проблем, но не е получил отговор.

Става въпрос за премия от 1 % от сумата от 2,9 млрд. долара, платена от „Газпром“, тоест около 29 млн. долара, които би трябвало да се разпределят между ръководителите на „Нафтогаз“. Преди това въпросът за изплащането на тази премия предизвика широк отзвук като обществеността и политиците в Украйна сметнаха такива суми като прекомерно високи на фона на ниските доходи на населението и състоянието на икономиката като цяло. Правителството на Украйна помоли надзорния съвет на „Нафтогаз“ да спре плащането на премията, тъй като правителството смята да „проучи договорите на членовете на управителния съвет на „Нафтогаз“ и въпросът за коректността на подобни плащания“.

Витренко смята премията за заслужена, подчертавайки, че именно той е бил инициатор на арбитража с „Газпром“.

Украйна и Русия подписаха на 30 декември 2019 г. пакетно споразумение за транзита на газ за периода 2020-2024 г. с възможност за продължаване на транзита с още 10 години.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща