Топенето на ледовете заплашва нефтодобива в Русия

Икономика / Свят
3E news
695
article picture alt description

Топенето в регионите, където са т.нар. вечни ледове в Русия е довело до това, че фундаментите вече не издържат натоварването на това ниво, на което то е било през 1980-те години.

Както пише агенция Bloomberg, позовавайки се на доклад на Арктическия съвет по Програма за мониторинг и оценка на Арктика за 2017 г., към настоящия момент носещата способност е спаднала с 20 % , ако се сравнява с показателите до 2010 г. Прогнозира се, че до 2025 година спадът ще е с още 25-50 %, а в отделни участъци например, където се намира Уренгойското находище на природен газ, почвата може да загуби 50-75 % от носещата способност. Както отбелязва анализаторът Джулиан Ли за Bloomberg, това е заплаха за руските арктически разработки, касаещи нефта и газа. За заплаха на петролната промишленост от бързото топене на ледовете се говори и в доклад на междуправителствената група от експерти по изменението на климата.

В докладът си Ли обръща внимание , че ратификацията от страна на Русия на Парижкото споразумение за климата е вследствие на реално съществуваща потенциална заплаха.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща