Тереза Мей ще поиска от ЕС отлагане на Брекзит до края на юни

Икономика / Свят
Галина Александрова
752
article picture alt description

Британският премиер Тереза Мей ще поиска от ЕС краткосрочно отлагане на Брекзит, най-вероятно до 30 юни, за да се избегне участие на Великобритания в европейските избори. В обяснение, че Мей няма да иска дълго отлагане на Брекзит в официалното ѝ писмо до Брюксел, от Даунинг стрийт заявиха, че: "Има основания на парламента да се даде малко повече време да намери път напред, но хората в тази страна вече чакат това да се случи близо три години", предаде БНР.

Според говорител на премиера, хората са разочаровани от провала на парламента да намери решение и Тереза Мей споделя техните чувства. По закон Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март със или без сделка. След изпращането на писмото с искане за отлагане на Брекзит, Тереза Мей ще замине утре за Брюксел, за да обсъди вариантите с европейските лидери.

В серия от гласувания във Великобритания депутатите отхвърлиха най-напред сделката на Мей за Брекзит за втори път с мнозинство от 149 гласа, след това гласуваха против излизане без сделка и накрая поискаха отлагане на Брекзит. Опитът на Тереза Мей да внесе сделката  за гласуване за трети път беше осуетен от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, който постанови, че това не може да стане, ако тя не бъде променена.  

Все още няма яснота до кога точно ще бъде поискано отлагане, но се предполага, че датата е 30 юни, за да се избегне участието на страната в европейските избори. Тереза Мей утре ще бъде в Брюксел за срещата на върха на ЕС. Ако всички страни-членки на Евросъюза се съгласят Брекзит да бъде отложен, британският парламент ще се заеме с приемане на необходимото за това законодателство. Мей обаче е изправена пред потенциална криза в кабинета заради задълбочаващите се разногласия между министрите.

Говорител на Тереза Мей отказа да съобщи какви мотиви ще бъдат посочени за отлагането. Той обаче не отрече тиражирани съобщения, че Тереза Мей смята, че страната е в криза. Каквото и да е отлагане трябва да бъде одобрено от всички страни-членки на Евросъюза. Мей пътува за Брюксел в четвъртък за обсъждане на вариантите с европейските си колеги на срещата на върха на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вече заяви, че следващата седмица може да има извънредна среща на високо равнище. За отлагането на Брекзит е необходимо съгласието на всички страни-членки на Евросъюза. Юнкер каза днес, че не очаква европейските лидери да вземат решение за отлагане на Брекзит на срещата тази седмица в Брюксел и преговорите вероятно ще трябва да продължат идната седмица:

„Моето впечатление е, че тази седмица Европейският съвет няма да вземе решение и вероятно ще трябва да се събере отново идната седмица“, отбеляза председателят на ЕК.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща