ТАСС: Украинската „Нафтогаз“ проучва възможности за нови съдебни дела срещу „Газпром“

Енергетика / Свят
3E news
827
article picture alt description

Компанията "Нафтогаз Украина" проучва възможността да заведе нови съдебни дела срещу руския енергиен гигант "Газпром". Това съобщи в понеделник изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко в свое съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, предава TACC, цитирана от Агенция Фокус.

Според него компанията обмисля да заведе дело, свързано със злоупотребата на „Газпром“ с господстващото си положение в новите транзитни договори и споразуменията между двете компании за прехвърляне на дълговите задължения на „РосУкрЕнерго“.

Освен това "Нафтогаз" се готви да представи на Европейския арбитражен съд нов пакет от документи, като част от процеса срещу Русия за загубата на активи в Крим, заяви Витренко.

„Тази седмица приключваме подготовката за следващото подаване на документи в рамките на арбитражния процес срещу Руската федерация относно активите в Крим“, пише той, припомняйки, че този процес продължава от няколко години.

Той уточни, че това дело се води между „Нафтогаз“ и Русия, а не между неговата компания и „Газпром“.

„Следователно това не попада в споразумението с „Газпром“, което „Нафтогаз“ подписа през декември (2019 г.)“, каза Витренко. Според неговите думи делото е свързано със загуби от около 8 млрд. долара.

През януари 2020 г. Витренко съобщи, че "Нафтогаз" ще заведе актуализирани дела срещу Руската федерация за загубите от Крим, а решение по него се очаква в края на тази година или през 2021 година.

През септември 2017 г. "Нафтогаз" заведе дело срещу Руската федерация в Международния трибунал, като поиска компенсация за загубата на активи в Крим.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща