Създават стандарти за плаващите фотоволтаични централи

Енергетика / Свят
3E news
1442
article picture alt description

Норвежката консултантска компания DNV GL създаде нов консорциум, насочен към определянето на стандарти и препоръчителни практики за бизнеса с плаващи фотоволтаични инсталации. Съвместният индустриален проект „Плаващи соларни системи" (JIP) е консорциум, който включва големи европейски енергийни компании, като EDP от Португалия, френската EDF и норвежката Equinor, както и германския разработчик BayWa re, британския независим производител на електроенергия Mainstream Renewable Power и норвежкия соларен разработчик Scatec Solar. Участват още френският специалист по плаващи фотоволтаици Ciel & Terre и швейцарският доставчик на системи за закрепване Seaflex.

Проектът ще се интересува както от системи във вътрешни водни басейни, така и в крайбрежни води, информира в. “Строител”. Той ще се съсредоточи главно върху оценката на условията на „площадката", прогнозирането на енергийния добив, начините за акостиране и закрепване, разрешителните и въздействията върху околната среда. „Като не се ограничава до някаква конкретна плаваща слънчева технология, консорциумът цели да определи изискванията и насоките, които могат да бъдат приложени практически за всички проекти от този тип", обясни DNV GL.

Документ с първите препоръки трябва да бъде разработен до края на тази година. Окончателната версия с проверени и утвърдени практики трябва да бъде публикувана през първото тримесечие на 2021 г.

Това не е първият опит за определяне на най-добрите практики за плаващите PV. През ноември Институтът за изследване на слънчевата енергия в Сингапур (SERIS) публикува Наръчник и практическо ръководство, предназначено да помогне на разработчиците за определяне на подходящите места, предпроектните проучвания, финансирането, екологичните и социалните въпроси; поръчките и строителството, експлоатацията и поддръжката.

Няколко месеца по-рано Холандската фондация за приложни изследвания на водите STOWA също публикува препоръки за осигуряване на разрешителни от съответните власти, както и за условията, при които е допустимо поставянето на слънчеви панели върху водна повърхност. То очертава възможните ефекти от тези системи за слънчева енергия върху водните екосистеми.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща