Съветът по конкуренция на Румъния разследва Romgaz и OMV Petrom

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1025
article picture alt description

Разследването ще разгледа условията, при които Romgaz и OMV Petrom доставят природен газ на собствените си инсталации

Румънският антитръстов регулатор - Съветът по конкуренция(CC), започна разследване на Romgazи OMV Petrom относно условията за доставка на газ до техните собствени инсталации.

 

В прессъобщението на Съветът по конкуренция се казва: "Анализът започна през февруари и Съветът по конкуренция си сътрудничи с румънския енергиен регулаторен орган, за да провери дали електроцентралите на двете компании, добиващи природен газ,са се възползвали от различни условия в сравнение с тези в SNGN Romgaz SA и OMV Petrom SA при предоставяне на природен газ на други потребители в Румъния."

Съветът твърди, че разликата между между Romgazи OMV Petromи останалите е, че те добиват над 94% от общия годишен доход на газ в Румъния. И двете компании имат интегрирани структури, които включват енергийни централи, които използват природния газ като гориво.

 

70% от Romgaz е собственост на румънското правителство, като компанията е специализирана в геоложки проучвания с цел откриване на въглеводороди, добив, съхранение, продажба/ комерсиализация и доставка на природен газ. Компанията произвежда еленергия чрез the Electric Power Generating Branch (SPEE), който включва термалната централа lernut, която има капацитет от над 600 MW, с първично гориво газ, и генерира около 5% от румънската национална електроенергия. Romgaz работи по експериментален проект, чрез който природният газ, добит в Cojocna, се използва за захранване на две електрически централи.

 

Petrom е приватизирана в края на 2004 г. и е закупена от австрийската петролна компания OMV.Petrom присъстваа в Румъния и като компания добиваща газ, и като доставчик, компанията притежава електроцентралата Brazi, която с производството си от 860 MW осигурява около 10% от националното търсене на електроенергия.

Офисите на двете дружества бяха обследвани през юни 2016 г. от антитръстовите регулатори на ЕС със съмнение, че блокират износа на газ за други държави в рамките на Съюза и по този начин нарушават правилата за конкуренция. Европейската сметна палата обяви, че разследванията са стигнали до заключението, че Romgaz е продала газ в размер на 35,6 милиона евро нарушавайки регламенти.

 

Настоящото разследване продължава.

По industryeurope.com

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща