Схемата за "зелени" финансови продукти на ЕС се отлага с 2 години

Представителите на правителствата от ЕС не изключиха възможността инвестициите в ядрената енергетика и въглищата да бъдат смятани за

Климат / Свят
3Enews
4618
article picture alt description

Представителите на правителствата от ЕС се споразумяха днес да забавят прилагането на схема за класификация на "зелени" финансови продукти до края на 2022 година и не изключиха възможността инвестициите в ядрената енергетика и въглищата да бъдат смятани за "зелени", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението ще отложи с над две години прилагането на "зелената" схема за инвестиции на ЕС.

Текстът, подкрепен от европейските правителства, трябва да бъде одобрен от Европейския парламент, който предлагаше да бъдат изключени инвестициите в ядрената енергетика и електроцентралите на въглища от бъдещия списък със "зелени" инвестиции.

В опит да намали въглеродните емисии ЕС работи по схема за класифициране на устойчивите инвестиции, като цели да привлече инвеститори, имащи отношение към климата, и да даде тласък на пазара на "зелените" облигации на стойност 200 милиарда долара.

Някои страни по-рано критикуваха правилата, че не са достатъчно стриктни и допускат дори ядрената енергия да се смята за "зелена".
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща