Строителството на финландската АЕЦ „Ханхикиви“ 1 ще започне през 2021 г

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
619
article picture alt description

Финландската Fennovoima продължава плановете си за изграждане на АЕЦ „Ханхикиви“ 1 в северния град Пюхяйоки. Компанията очаква да получи лиценз за строителство през 2021 г. В интервю за седмичния вестник „Нова Европа“ изпълнителният директор на Fennovoima Тони Хеминки обяви, че според оценките на доставчика на оборудването - RAOS Project Oy (част от „Росатом“), търговската експлоатация на атомната електроцентрала ще е възможна през 2028 г.

„Осъзнаваме, че трябва да подобрим организацията си, за да помогнем по-добре на доставчика да изпълни изискванията“, обяви Хеминки и припомни, че АЕЦ „Ханхикиви“ 1 ще използва реактор ВВЕР-1200 от поколение „три плюс“.

„Това са 9 тераватчаса годишно. Планирано е лицензионната фаза да бъде завършена през 2021 г. и веднага да започнем строителство на съпътстваща инфраструктура“, заяви той. Хеминки бе категоричен, че атомната електроцентрала ще помогне на Финландия да изпълни дългосрочните си цели в борбата с климатичните промени и намаляването на емисиите въглероден диоксид.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща