Стойността на паладия за пръв път надхвърли цената от 1600 долара за тройунция

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
852
article picture alt description

Стойността на паладия за пръв път в историята надхвърли цената от 1600 долара за тройунция поради продължаващото намаляване на доставките. Спотовота цена на паладия по време на търговията в Лондон се увеличи с 1,4 % до 1601,52 долара за унция. Договорът за юни на борсата в Ню Йорк ( NYMEX ) поскъпна с 1,1 % до 1556,3 долара за унция. Стойността на паладия е нараснала почти два пъти от минимума през август миналата година и с 27 % от началото на настоящата година, отчитат наблюдателите на пазара.


Очаква се, че за 2018 г. на пазара на паладий отново ще бъде отчетен дефицит, заради голямото търсене от страна на производителите на автомобили, което е свързано със засилените мерки за нивото на емисиите.


Анализаторите от Bank of America неотдавна повишиха прогнозата си за средната цена на паладия през 2019 г. до 1800 долара за унция, което допуска и повишение за кратък период на котировките до нивото от 2000 долара за унция, припомнят още анализаторите. Според тях увеличението на цената се отразява позитивно на производителите. Новината около започналото разследване за нарушенията на нивото на СО2 от автомобилите Fiat Chrysler може също да се окаже в подкрепа на цената на метала.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща