Сривът на петролните цени тревожи експертите. Не изключват и стойности от 5 долара за барел

Енергетика / Свят
3E news
341
article picture alt description


Цените на петрола в четвъртък започнаха да се възстановяват в резултат на новината за стимулиращите мерки предприети от правителствата в цял свят, а и основно след новината, че САЩ ще заделят 1 трлн. долара. Оптимизмът обаче се оказа краткотраен.

Нещо повече, появиха се още по-песимистични прогнози и все още няма кой да ги опровергае. Като тази на Citigroup, че цена от 5 долара за барел за петрола сорт WTI и 10 долара за Brent  е напълно възможна.

Нефтодобивните компании са в шок. Това се отнася както за тези, чиито платформи са разположение на големите морски находища, така и за шистовите. Свръхизлишъкът се оказва застрашаващ.

Moody’s  от своя страна заговори за кредитен шок. Пред него в частност са изправени по-малките петролни компании. Става въпрос за задължения от порядъка на 32 млрд. долара от тази до 2024 година като разбира се, опасността от рефинансиране остава да виси във въздуха.

Оттам по веригата идва ред и на нефтопреработващите заводи. От една страна за тях ниските цени, както коментират експертите, са добра възможност, но не и в съчетание със слабото търсене. А търсенето все повече намалява в резултат на разпространението на коронавируса, който затваря цели икономически сектори и държави.

Големите петролни компании като Total и Shell обявиха стопиране на амбициозни проекти. Ирак поиска спешна среща на ОПЕК, но засега такава не се очертава преди редовната през юни. Ръководството на ОПЕК вече покани петролният регулатор на САЩ на срещата си през юни (Texas Railroad Commission, регулира петролния сектор в щата Тексас). Не е ясно дали Саудитска Арабия ще направи опит да замени Русия със САЩ в едно бъдещо ново обединение ОПЕК+. Шефът на „Роснефт“ Игор Сечин, чиято дума в Русия се чува смята, че алиансът ОПЕК+ безспорно е доказал своята ефективност, но вече е изчерпал своето значение.

Добивът на шистов нефт и газ остава под заплаха. Според данните загубите на шистовата промишленост през миналата година са били от порядъка на 2,1 млрд. долара. Капиталовите разходи вече са съкратени с 31 млрд. долара, след като те отидоха за попълване на дупките, предизвикани от историческия срив на цените през този месец.  

Петролът сорт Brent завърши търговията на ниво от 27,21 долара за барел. За седмица основният сорт загуби 19 %, а общо от началото на срива – 20 %, сочат данните от търговията.

Търговията през миналата седмица за Brent затвори при ниво от 33,85 долара за барел, а последната търговия преди спада на 6 март бе на ниво от 45,27 долара.

Петролът сорт WTI завърши търговията при спад на котировката с 13 %  - на ниво от 23.61 долара за барел.

На този фон и в частност заради опасенията, свързани с бъдещето на шистовите компании се появява опасността от повишаване на цените на газа за вътрешния американски пазар. Bank of America Merrill Lynch вече излезе с прогноза за цените през 2021 г. - увеличаване на цената до 2,45 долара/MMbtu (милион британска термална единица), „тъй като очакваме ускоряване на спада на производството през следващата година. Както обаче отчитат наблюдателите търсенето на газ от страна на икономиката намалява, заради очакването за влизане в рецесия.

Политически нещата не изглеждат добре.

В петък вестник Wall Street Journal съобщи, че американските регулатори от петролната промишленост ще започнат да обсъждат с ОПЕК ситуацията на пазара на петрол, за да спрат ценовата война.

САЩ не спестиха укорите си към Русия. Нещо повече определиха действията й в сектора на енергетиката като злонамерени. В същото време се въздържат от коментари относно възможно въвеждане на нови санкции. Това става ясно от публикуваният текст от брифинга на държавния департамент на САЩ на 20 март.  Както се отбелязва в съобщението, САЩ няма да влизат в дискусия за по-нататъшното развитие на ситуацията с отделни държави, но призовават всички страни към „отговорни мерки“. „Призоваваме всички световни заинтересовани страни да избягват предприемането на действия, които биха могли да изострят съществуващата несигурност и да доведат по-голяма нестабилност“, се казва в текста.

Цените на петрола от началото на месец март спаднаха почти два пъти в резултат на намаленото търсене на петрол, а също така и заради липсата на перспективи след 1 април по споразумението ОПЕК+.  Страните от обединението не успяха да постигнат съгласие по отношение на параметрите за ограничаване на добива на петрол. Русия настояваше за запазване на съществуващите условия, а Саудитска Арабия за допълнителни ограничения.

Впоследствие се появи съобщение, че Саудитска Арабия смята да изтика от основните пазари руския петрол, предлагайки огромни количества на по-ниска цена. Почти едновременно Саудитска Арабия съобщи за увеличаване на добива от април до 12,3 млн. барела на ден, което е с 300 хил. барела на ден повече от производствените мощности.

Сега всички очакват реакцията на пазара в понеделник, особено след съобщението, че пакетът за стимулиране на икономиката на САЩ може да бъде увеличена и да достигне над 2 трлн. долара. Пазарът е в очакване и на по-адекватни мерки от Европа. Ако дотогава се появят и положителни новини от борбата с коронавируса не само в Китай, но и в други райони на света, пазарът може да реагира положително. Съобщенията за напредък по отношение на намирането на ваксина също ще се отразят от пазара. Това все пак е само надежда. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща