Спотовите цени на газа в Европа паднаха до тези на вътрешния пазар в Русия

Енергетика / Свят
3E news
877
article picture alt description

Спотовите цени на газа в Европа под натиска на огромните излишъци от газ в подземните газохранилища след меката зима и растящите доставки на втечнен природен газ (LNG) спаднаха до нивото на тези на руския вътрешен пазар.

Преди при анализа на маржа на доставките на газ за Западна Европа в изчисленията се отчиташе транспортната съставляваща (22 долара за 1000 куб м – транспортни разходи за най-евтин вариант примерно през „Северен поток“; при доставките през Украйна или Беларус транспортните разходи са много по-високи).

Но сега стойността за реализацията на газ в западните области на Русия – Ленинградска и Смоленска (59 долара за 1000 куб м) са увеличени само с размера на митото за износ (30 %) (84-85 долара) уверено надхвърлят котировките на европейските хъбове.

Спотовите цени на газа в Европа спадат под 80 долара за 1000 куб метра, въпреки най-силните студове, които се случиха през март, сочат данните на европейските спотови пазари. Според данните от търговията в понеделник цената на газа на National Balancing Point (NBP)  към края на седмицата е била на ниво от 17,75 пенса за 1 MMBTU (77,7 долара за 1000 куб м), а на основната европейска борса – холандската TTF – 7 евро за MWh (79,97 долара за 1000 куб м), пише Финмаркет. Във вторник, 31 март цената на синьото гориво спада на нивото от 82 долара за 1000 куб м на NBP  и TTF.

В историческа перспектива в национална валута цените на газа за били по-ниски  - в частност на 1 октомври 2009 година (в самото начало на газовата година) цената падна до 15 пенса за терм на NBP и 6,5 евро за MWh на TTF. Тогава обаче курсът на националните валути към щатския долар бе съществено по-висок (съответно доларовите цени на тези борси бяха от порядъка на 97 долара за 1000 куб м).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща