Слънчев парк осигурява беземисионна електроенергия за 75 000 гръцки домакинства

juwi и Hellenic Petroleum Group подписаха договор за покупка на фотоволтаичен парк с мощност 204 мегавата в Гърция

Енергетика / Свят
3E news
906
article picture alt description

Гръцкия филиал на германския разработчик на проекти за възобновяема енергия juwi и Hellenic Petroleum Group подписаха договор за покупка на портфолио от фотоволтаични централи, който са в последния етап на лицензиране и се намират в района на Кожани. Проектът с обща мощност от 204 мегавата (MW) е най-големият проект за възобновяема енергия в Гърция, като се нарежда и сред петте най-големи фотоволтаични парка в Европа, съобщава PV Europe. След завършването си централата ще произвежда около 300 млн. квтч електроенергия, достатъчна за захранване на 75 000 гръцки домакинства. Освен това ще спести 300 000 тона емисии на парникови газове годишно.

Коментирайки сделката, Стефан Хансън, член на управителния съвет на juwi, каза: „Това е друга основна стъпка за групата на juwi и по-специално за гръцката ни филиал, тъй като в момента това е най-големият ни единичен соларен проект в историята на компанията. Проектът подчертава огромния потенциал на слънчевата енергия - не само в Гърция, но и в целия свят. Винаги сме вярвали в гръцкия пазар на възобновяема енергия. Проектът в Кожани потвърждава това наше постоянство. Градът се намира на около 120 километра югозападно от Солун в северната част на Гърция.

Значително въздействие върху местната икономика

Общата инвестиция ще възлиза на 130 милиона евро. Очаква се финансовата сделка да бъде завършена през второто тримесечие на 2020 г. Строителството ще започне през третото тримесечие на 2020 г. и ще отнеме около 16 месеца. Очаква се проектът да бъде въведен в експлоатация в края на 2021 г. „Соларният парк Кожани също ще има значително влияние върху местната икономика, особено в района на Западна Македония, тъй като по време на строителството ще бъдат създадени над 300 работни места “, добавя Такис Сарис, управляващ директор на гръцкото дъщерно дружество.

Г-н Андреас Шиамишис, главен изпълнителен директор на Hellenic Petroleum, заяви: „Сделката е крайъгълен камък за историята на Групата, тъй като тя подчертава нашата способност да играем ключова роля в енергийния преход в страната, както и в региона на Източното Средиземноморие, което ни дава възможност да си поставим цел за намаляване на въглеродния отпечатък с 50% до 2030 г. Проектът допринася най-вече за превръщането на региона Кожани в център за възобновяема енергия с драстично подобряване на екологичния отпечатък и създаването на работни места. "

Проектът е много важна стъпка в прилагането на стратегията на Hellenic Petroleum Group за разработване на нови дейности с нисък въглероден отпечатък и ускоряване на постигането на първоначалната цел от 300 MW инсталирана мощност на възобновяема енергия, допълват от гръцката компания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща