След вчерашния спад, цените на петрола растат

Енергетика / Свят
3E news
243
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол се възстановяват в рамките на азиатската търговия в сряда, след спада вчера. В момента пазарът е в очакване на официалните данни за изменението на запасите от петрол в САЩ през миналата седмица. Прогнозата на експертите засега е за увеличение.

Негативно влияние върху пазара оказват прогнозите за влошаване на ситуацията в световната икономика, което може да предизвика съответно и спад при търсенето. Разбира се съмнението, че САЩ и Китай са в състояние да постигнат търговско споразумение остават, а анализаторите отдават съществено значение на влиянието на този фактор върху световната икономика.

В допълнение МВФ публикува във вторник обновената си прогноза, според която темповете на ръст на световната търговия през 2019 г. рязко ще се забавят, както поради обективни макроикономически фактори, така и поради конфликтите между световните играчи. МВФ влошава също така и оценката си за подема на глобалната икономика през 2019 г. до 3 % в сравнение с по-ранните очаквания за ръст от 3,2 % , през следващата 2020 година до 3,4 % от 3,5%.

Декемврийският фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин започна с нарастване от  0,10 долара или с 0,17 % - до 58,84 долара за барел, което продължава и вече достига до 58,97 долара за барел или плюс 0,39 %. Във вторник цената се понижи с 0,61 долара или с 1,03 % и при затварянето бе на ниво от 58,74 долара за барел.

Котировката на фючърса за петрола сорт WTI на NYMEX започна с нарастване от  0,07 долара или с 0,13 % - до 52,88 долара за барел и продължава, като вече достига 53,03 долара за барел – плюс 0,43 %.. Според данните при предишната сесия цената се понижи с 0,78 долара или с 1,46 % и при затварянето бе на ниво от 52,81 долара за барел.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща