Северна Македония планира половината от енергията да бъде от ВЕИ през 2024 г.

Страната смята да изгради фотоволтаични централи с мощност от 400 MW и вятърни централи с обща мощност от 160 MW

Енергетика / Свят
3E news
1644
article picture alt description

Република Северна Македония ще затвърди усилията си за ускоряване на енергийния преход. Страната планира да увеличи дела на възобновяемите енергийни източници в инсталирания капацитет за производство на електроенергия до 50% през 2024 г. Целта е част от дневния ред на наскоро избрания кабинет на премиера Зоран Заев за следващите четири години. Опазването на околната среда и зеленото развитие са сред шестте приоритета на правителството.

Според министъра на икономиката Крешник Бектеши трансформацията на енергийния сектор ще продължи с още по-бързи темпове, за да се изпълни амбициозният план до 2024 г. за повишаване на дела на възобновяемите енергийни източници в производствения капацитет до 50%.

Целта е да се укрепи енергийната независимост на страната и стабилността на доставките на електроенергия заедно с нови енергийни връзки със съседните страни, обясни Бектеши, цитиран от Balkangrennenergynews.

Страната планира да добави слънчеви фотоволтаични (PV) електроцентрали с инсталирана мощност от 400 MW, които ще произвеждат 560 GWh годишно или около 10% от общото вътрешно производство. Един от проектите е планиран във въглищния рудник Осломей. Ще бъдат изградени и вятърни електроцентрали с инсталирана мощност от 160 MW.

Търг за инсталиране на фотоволтаични централи върху частни земи

Бектеши добаави, че през пролетта ще започне тръжна процедура за изграждане на фотоволтаични централи върху частни земи. Подобен проект приключи през май, когато правителството подписа договори за изграждане на слънчеви централи с обща мощност от 21 MW.

Министърт каза още, че така ще бъдат положени усилия всеки потребител да получи възможност да стане просюмър на екологична и евтина енергия. Бектеши отново повтори, че приоритетът на правителстово ще бъде преобразуването на ТЕЦ Неготино за работа от нефт към природен газ, за да се осигурят нови възможности за селскостопанско производство.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща