Световният пазар на услугите по извеждане на АЕЦ от експлоатация ще достигне 8,9 млрд. долара през 2025 година

Енергетика / Свят
3E news
670
article picture alt description

Световният пазар на услугите по извеждане от експлоатация, според очакванията ще расте с 6,8 % годишно и през 2025 година ще се оценява на сумата от 8,9 млрд. долара, според доклада на Grand View Research.

Според доклада, остаряването в глобален аспект, и съответното извеждане от експлоатация на атомните електроцентрали са основният фактор за прогнозираният ръст. В докладът се отбелязва също така, че безпокойството на обществеността по отношение на ядрената енергетика и политически популярният преход към възобновяеми енергийни източници вероятно ще доведат до по-ускорено затваряне на АЕЦ в бъдеще и увеличаване на търсенето на услуги в областта на извеждането от експлоатация през следващите години.
Държавните органи от своя страна също подпомагат пазара на възобновяеми енергийни източници, като предоставят  различни стимули и схеми в подкрепа на ефективен демонтаж на атомните електроцентрали.

Европа към настоящия момент е водещ регион за пазара за извеждане от експлоатация, заради „излизането в пенсия“ и затварянето на ядрени обекти в Германия, Великобритания, Франция и Летва (също и в България б.р.). В докладът се казва също така, че САЩ, Германия, Япония и Южна корея са бързо развиващи се пазари за услуги по извеждане от експлоатация на ядрени обекти“.

Докладът на  Grand View Research:  https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/nuclear-decommissioning-services-market

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща