Световните цени на урана продължават да се покачват

Енергетика / Свят
3E news
1562
article picture alt description

Към днешна дата уранът е единственото гориво, чиито цени продължават да се увеличават, въпреки епидемията от коронавируса, а дори и благодарение на нея. Фючърсите на радиоактивният метал от средата на август са нараснали с 19 долара за фунт – до 32,4 долара и вероятно това все още не е пределът. Сега уранът се търгува на пиковите нива от февруари 2016 година. В същото време технически нищо не пречи да се върне към цените от 2013 и 2015 години, когато струваше над 40 долара (+ 23 %), пише цитира агенция Прайм, позовавайки се на анализатора Валерий Емелянов. .

Ситуацията на пазара сега се определя от синхронното спиране на два от най-големите производители на уран. Това е казахстанката компания „НАК Казатомпром“ и канадската Cameco.Group, които държат на глобалния пазар 23 % и 17 % съответно. Основните им находища са затворени повече от седмици заради карантината. Срокът за възобновяване на дейностите е от един до три месеца, което ще доведе до спад на световното производство на уран с 20 хил. тона, или до една трета от общият годишен добив. Това означава, че се наблюдава промяна на 10 годишната тенденция, когато на пазарът имаше хроничен излишък на уран.

От момента на аварията на японската „Фукушима“ и масовото затваряне на АЕЦ добивните предприятия в света и атомните електроцентрали бяха принудени да трупат излишък от уран в хранилищата. В отделни случаи това доведе до появата на уранови резерви за срок от 5 години. Сега за пръв път обемите от ядрено гориво за пръв път от много години започват да намаляват. В голяма степен това се дължи на факта, че за разлика от добива, спирането на производството на ядрена енергия е практически невъзможно. В САЩ с отделно разпореждане на надзорните органи за ядрена енергия е увеличена квотата  за производство за сметка на централите от друг тип: намаляване на производството на електричество от ядрените мощности няма да има.

Инвеститорите може да участват в настоящото ураново рали чрез пазара на производствени инструменти, купувайки фючърси за радиоактивният метал, а също така и чрез диверсифициране на портфейла от акции ETF, например глобалния фонд URA, в който влизат вече споменатите “Казатомпром“, Cameco, а също така Barrick Gold, Uranium Participation (двете са  базирани в Канада), Itochu (Япония), Samsung C&T (Южна Корея), Rio Tinto (Австралия) и много други.
Според прогнозата, намаляването на доставките на уран може да се забавят за срок от половин до няколко години. При такъв случай не се изключва връщането на цените на радиоактивния метал до максимума от 2011 година (72,5 долара за фунт), което оставя двоен потенциал за ръст на фючърсите и от трикратен до петкратен резерв за ръст на акциите на атомните индустриалци.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща