Свалиха обвинението от ExxonMobil по укриване на данни за изменението на климата

Енергетика / Свят
3E news
503
article picture alt description

Съдът в Ню Йорк призна за невинен американският гигант ExxonMobil, който по-рано бе обвинен в укриване на информация за влиянието на добива на въглеводороди върху изменението на климата. Това става ясно от информация на агенция Bloomberg.

Исковете към компанията са от два щата – Ню Йорк и Масачузетс. В тях се посочва, че за контрол на емисиите от парникови газове петролната компания е използвала два показателя, като единият от тях е секретен, а вторият – достъпен. Адвокатът на компанията е посочил, че тези показатели са за различни цели, а съдът се опитва да премахне несъответствие, което не съществува.

След огласяване на решението на съда и свалянето на обвиненията от ExxonMobil са заявили, че исковете струват десетки милиони долари на данъкоплатците, но не оказват никакъв ефект върху действията, които биха могли да окажат влияние върху рисковете от климатичните изменения. В бъдеще компанията ще продължи да инвестира в изследвания, насочени към намаляване на емисиите в процеса на непрекъснат ръст на търсенето на енергия.

Припомняме, че над 40 екоорганизации през октомври 2015 г. поискаха от правосъдното министерство на САЩ да започне разследване на компанията ExxonMobil. Еколозите твърдяха, че компанията е финансирала организации, провеждащи информационна кампания, целяща „отричане на съществуващите проблеми с изменението на климата“, което системно е въвеждало обществеността в заблуждение. Към еколозите се присъединиха и политици. През 2018 г. властите на Ню Йорк подадоха иск във федералния съд на Южния окръг на щата Ню Йорк срещу пет големи петролни корпорации – BP, Chervron,ExxonMobil,ConocoPhillips и Royal Dutch Shell, търсейки компенсации за милиарди за нанесени щети на околната среда при добива на изкопаеми горива. В заявлението се посочват данни, според които например нивото на Световния океан от 1900 г. се е повишило с около 0,3 метра, като голяма част от това повишение е свързана с изменението на климата и води до увеличение на бурите и наводненията. Отбелязва се също така, че повече от половината от емисиите от парникови газове от 1988 г. е свързано именно със сектора на изкопаемите горива.

Припомняме, че през тази година САЩ заявиха намерението си за оттегляне от Парижкото споразумение за измененията в климата. Това означава отказ от прилагането на мерките, посочени в документа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща