САЩ се споразумя с Полша за строителството на 6 големи ядрени блока

Двете страни сключиха споразумение за сътрудничество в ядрената енергетиката

Енергетика / Свят
3E news
861
article picture alt description

САЩ и Полша сключиха споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, както и модернизацията и развитието на ядрената енергийна програма на републиката. Това е съобщил пред журналисти по време на онлайн брифинг американският министър на енергетиката Дан Бруйеш, цитиран от ТАСС.
„Това е следващата стъпка в рамките на нашето историческо партньорство с Полша. Ангажирани сме да работим с нашите съюзници по целия свят, за да помогнем за енергийната им сигурност, енергийната независимост, с развитието на алтернативните източници на енергия, за осигуряване на конкуренцията на техните пазари“, е казал той, добавяйки, че е подписал документа „преди няколко минути“.

В рамките на споразумението с Полша се предвижда да бъдат построени 6 големи енергийни блока.

„Това ще възстанови конкурентоспособността на ядрената енергетика на САЩ“, е отбелязал Бруйет, уточнявайки, че в двустранното споразумение има „много детайли“.

Той е подчертал, че според законодателството на Съединените Щати, американските технологии не могат да се използват за военни цели. В съответствие с постигнатото споразумение Варшава ще закупи американски технологии за сумата от 18 милиарда долара.
„Това 30-годишно споразумение, първо по своя род, представлява силна връзка в сектора на енергетиката между САЩ и Полша“, отбелязват от американското Министерство на енергетиката.
През следващите 18 месеца Вашингтон и Варшава ще работят заедно над доклада, съдържащ проекта за осъществяване на полската ядрена енергийна програма, а също така и механизма за финансиране.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща