САЩ се активизира срещу „Турски поток“ и в защита на Украйна

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
899
article picture alt description

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео започва в понеделник обиколка на страните от Централна Европа с цел активизиране на политиката на Вашингтон срещу Русия и Китай. Обиколката започва от 11 февруари от столицата на Унгария, като ще продължи с посещения в Словакия и Полша. След това Помпео ще се срещне с дипломат номер едно на Европа Федерика Могерини в Брюксели ще завърши визитата в Исландия.  
В частност се очаква атака срещу газопровода „Турски поток“ и лобиране за LNG-терминала на остров Кърк в Хърватия.  Припомняме, че този проект боксува от много дълго време, но според експерти причината е в това, че е изключително скъп.

На брифинг преди отпътуването високопоставеният представител на държавния департамент заяви желанието за увеличаване навсякъде в Централна Европа „на нашата търговско, военно и културна присъствие. Нашата позиция е, че е необходимо, времето е назряло. Отчасти през последните десет години имаше недостатъци по отношение на активното ни присъствие в Централна Европа, което доведе до възникване на вакуум, който Китай и Русия с радост запълниха“,  е казал пред журналисти дипломатът, цитиран от международните агенции. По думите му сега дипломатическите усилия ще бъдат насочени към това „да си извоюване част от влиянието“, като бъде показано на европейските партньори на САЩ, че имат алтернатива на Китай и Русия.

В частност става дума за алтернативите по отношение на доставката на енергийни ресурси, а също така и привличането на финансиране.

Много често по време на обръщението бе споменавана Унгария, пишат чуждите медии. В частност Помпео ще обсъди с премиера Виктор Орбан „съществуващите проблеми в  светлината на неговите контакти с Владимир Путин“. Сред тези проблеми държавният департамент отнася и подкрепата от страна на Унгария на строителството на газопровода „Турски поток“,. По-рано Орбан предложи на Путин обсъждане на възможността за продължаване на отклонението от този газопровод до Унгария.

Едновременно държавният департамент посочва, че подкрепата за лобирания от тях LNG-терминал в Хърватия не отговарят на очакванията.

„Държавният секретар ще призове Унгария за по-активно участие при завършването на проекта на остров Кърк за внос на втечнен природен газ и строителството на газопровод, а също така ще я уговаря за отказ от подкрепата на Турски поток“, е заявил източникът.
Освен това Помпео ще призове Будапеща за „прекрати блокирането на взаимодействието на НАТО с Украйна“. В частност Унгария неведнъж е блокирала провеждането на заседанието на комисията Украйна-НАТО на министерско ниво поради разногласия по украинския закон за образованието, значително намаляващ възможността за обучението на роден език на националните малцинства.

Будапеща е обезпокоена и от новата военна база в Закарпатието, разположена от Киев на няколко метра от границата с Унгария.  Другата тема, която Помпео огласи се отнася за мащабите на корупцията в Унгария и други страни от Централна Европа. Според Вашингтон, корупцията дава възможност на Китай и Русия да утвърждават влиянието си.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща