САЩ продължават да са против руските газопроводи

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
601
article picture alt description

САЩ продължават да са против „Северен поток 2“ и втората тръба на „Турски поток“. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на представител от Държавния департамент след молба да коментира постигнатото споразумение в Европейския съюз по въпросите, свързани с Газовата директива на ЕС и осъществяването на проекта „Северен поток 2“.  


„САЩ категорично продължават да са против „Северен поток 2“ и втората тръба на „Турски поток“. Тези проекти представляват геостратегическа заплаха за енергийния сектор на Европа и националната й сигурност, а могат също така да нанесат щети върху икономическата и стратегическа сигурност на Украйна“, са заявили от американското дипломатическо ведомство, пише агенцията.


Преди ден Германия и Франция постигнаха разбирателство по спора около „Северен поток 2“ и компромис по поправките към Газовата директива, предлагайки нова редакция, която не блокира руският проект.


Същността на предложението се заключава в това, че страната, на чиято територия се намира входната точка за получаването на газ от морски газопровод получава правото за избор на формула за прилагане към този проект правилата на Газовата директива на ЕС и възможните изключения от нея. В случая при „Северен поток 2“ такава страна е Германия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща